Laurens van Lieren
Laurens van Lieren

Beter trainen en hoger scoren? Verdiep je in erfelijkheid!

Nieuws

Wat weet jij over de ouders van je paard? En over zijn broertjes en zusjes?  Volgens dressuurruiter Laurens van Lieren kun je je paard beter trainen en dus hoger scoren op wedstrijden als je je meer zou verdiepen in erfelijkheid. “Alle informatie over de ouders van je paard zijn als puzzelstukjes die je helpen bij het rijden.”


Dressuurruiter Laurens van Lieren en Paul de Vries, fokker en dierenarts gespecialiseerd in voortplanting van paarden, leggen in Bit nummer 224 uit welke puzzelstukjes je nodig hebt, waarom, waar je ze vandaan halt en hoe je ze kan gebruiken.

Erfelijkheid of freaky toeval?


Dat sokje, de vorm van de bles, maar ook of een paard wel of niet achterwaarts de trailer afgaat en zelfs die vaste plek in de stal om te mesten; bijna alles is erfelijk. Maar soms lijkt het wel heel ver te gaan. “Mijn moeder kocht ooit een jonge merrie om mee te fokken”, vertelt Laurens. “Dat paard belandde in de draad van de omheining en ze had een verschrikkelijke wond op haar achterbeen en het kostte veel hechtingen en de nodig tijd in het verband om het te laten helen. Er bleef een opvallend litteken over. Die merrie kreeg een veulen en juist haar veulen belandde ook in de draad. Met hetzelfde achterbeen. Zelfs het uiteindelijke litteken leek akelig veel op dat van de moeder. Wij hebben zoveel paarden gehad en zoiets is verder nog nooit gebeurd. Alleen met die merrie en dat veulen. Ik zeg niet dat dit met erfelijkheid te maken heeft, maar het is wel heel toevallig.”

Wat weet jij over de familie van jouw paard en welke erfelijke eigenschappen zie je terug?