jockey
jockey

Het verhaal van de jockey die opstond uit de dood

Nieuws

Opstaan uit de dood klinkt als een scenario uit een slechte fantasyfilm. Een flink aantal jaar geleden heeft er echter echt zo’n voorval voorgedaan, schrijft Horse Collaborative. Jockey Ralph Neves lag al klaar in het mortuarium, maar besloot de benen te nemen.


Op 8 mei 1936 wordt jockey Ralph Neves van zijn paard geworpen in een nare kettingreactie tijdens een race in Bay Meadows. Zijn paard, Fannikins, land bovenop Ralph en raakt niet gewond. Ralph had minder geluk. De verbijsterde reddingswerkers stonden hulpeloos toe te kijken en hun grootste angst werd al gauw door de omroeper bevestigd: “Het spijt ons te moeten mededelen dat jockey Ralph Neves is overleden. Gelieve te staan en stil te bidden.”

Op 9 mei 1936 reed Ralph echter vijf races op Bay Meadows, behaalde hij de titel, kreeg hij een bonus van 500 dollar en een gouden horloge, uitgereikt door Bing Crosby.

Lees je het goed?

Inderdaad. Ralph stond letterlijk op uit de dood en zat nog geen 24 uur later terug in het zadel.

Laten we teruggaan naar 8 mei, toen Ralph’s levenloze lichaam van de baan af werd gehaald, in een truck werd geladen en naar het ziekenhuis werd gebracht om vanaf daar rechtstreeks door te gaan naar het mortuarium. Met de tag al aan zijn teen en een laken over zich lichaam gaven de artsen hem wanhopig een laatste shot adrenaline. En ja hoor, Ralph zat meteen rechtop, zoals hij later vertelt tegen de San Francisco Chronicle.

“Ik stond op en begon te lopen”, vertelt Ralph. “Ik wist dat het verkeerd was, maar ik kon mezelf niet helpen. Ik rende uit het mortuarium met slechts één laars. Iedereen zat me achterna. Er zat een poolcentrum in de straat, waar ik een aantal keer in en uit rende. Vervolgens ging ik naar het station waar ik een taxi aanhield.”

Ralph vraagt aan de taxichauffeur om hem naar Bay Meadows te brengen. Hij sprong uit de taxi en rende een keer of twee de jockeyruimte in. Daarna ging hij naar buiten om over de renbaan te rennen.

Iedereen op de baan schrok zich natuurlijk een ongeluk. Niet gek ook, want de beste man was net doodverklaard en nu doodleuk op zoek naar spullen om weer aan het werk te gaan. De leiding van de renbaan liet het dan ook niet toe. Ralph slaapt er een nachtje over en de volgende dag staat hij weer fris en fruitig aan de startlijn alsof er niets was gebeurd.

Ralph rijdt nog  26 jaar door en komt in de Nationale Racing Hall of Fame. Hij overleed - en deze keer echt - in 1995 op een leeftijd van 78.

Bron: Horse Collaborative