neus details
neus details

Politiepaarden ingeslapen wegens kwade droes

Nieuws

Het Braziliaanse ministerie van Landbouw heeft bekend gemaakt dat de afgelopen week elf politiepaarden zijn ingeslapen wegens de gevreesde ziekte kwade droes. Dat meldt Sim Noticás. De ziekte is een zoönose, wat betekent dat het virus zeer besmettelijk is en overdraagbaar op andere dieren en mensen.


De dieren werden in quarantaine geplaatst tot de testresultaten binnen waren. Daarna werden ze direct geëuthanaseerd. De Braziliaanse autoriteiten weten nog niet waar de ziekte vandaan kwam. De ziekte werd ontdekt tijdens een routineonderzoek aan een boerderij in Sierra. Ze melden ook dat er vanaf 2013 51 bevestigde gevallen van kwade droes zijn geweest.

Kwade droes is sinds 1965 uitgeroeid in West-Europa. De laatste tijd worden er echter besmettingen gemeld vanuit sterk westers georiënteerde, ontwikkelde landen zoals Dubai en Bahrein, wat zorgelijk is.

Kwade droes, ook ‘glanders’ genaamd, is een ziekte die veroorzaakt wordt door de bacterie Burkholderia mallei en een beetje kan lijken op gewone droes maar veel gevaarlijker is, vandaar de benaming ‘kwade’ droes. De ziekte is niet alleen besmettelijk voor paarden maar ook voor andere diersoorten en de mens.

De ziekte heeft een aangifteplicht, het is bij wet verplicht dieren waarbij de ziekte is bevestigd direct te euthanaseren.

Lees hier meer over kwade droes. 

Bron: Sim Noticás / Dierenklinieken.net