veulen
veulen

Eerste bevroren embryo’s geboren

Nieuws

Het invriezen en ontdooien van een paardenembryo is geen gemakkelijke taak, in vergelijking tot andere soorten. Maar Franse onderzoekers hebben met succes de eerste vier Europese veulens geproduceerd uit ingevroren embryo’s, schrijft The Horse. Ze willen het proces op de lange termijn meer toegankelijk voor de fokker maken en het gebruiken om bedreigde paardenrassen te beschermen.


“Amerikaanse universiteiten hebben het al ooit gedaan, maar dit is de eerste keer in Europa”, vertelt. Florence Guignot, van het Franse Nationale Instituut voor Landbouwonderzoek. “We willen het mysterie eruit halen en het een praktische en realistische optie maken voor fokkers en conservatiegroepen.”

Het team gebruikte zeven ontdooide embryo’s van Welshpony’s, die werden overgezet naar rijpaardmerries op de Haras du Pin nationale stoeterij in Normandië. Twee andere embryo’s verloren hun embryonale capsules - die de embryo beschermen als een eischaal. Het team plaatste deze embryo’s ook, maar het resulteerde na veertien dagen niet in een dracht.

Van de zeven intacte plaatsingen resulteerden er vijf binnen veertien dagen in een dracht, gevolgd door een spontane abortus op dag 16. De vier overgebleven embryo’s resulteerden in Europa’s eerste ingevroren-embryo-veulens: twee hengsten en twee merries. Genetische testen op de zeven dagen oude embryo’s lieten zien dat de onderzoekers met 98,9 procent zekerheid het geslacht konden voorspellen.

Guignot waarschuwt wel dat embryo’s die hun embryonale capsule zijn verloren hem niet meer op kunnen bouwen en dus weinig kans hebben om te overleven. “Er is geen enkel punt om een embryo te plaatsen in een merrie die geen dergelijke kans heeft op een dracht”.

Guignot wil nu dat het proces toegankelijk wordt voor iedereen die zich bezig houdt met fokken.

Bron: The Horse