dik
dik

Onderzoekers ontwikkelen nieuwe manier om lichaamsvet te bepalen

Nieuws

Er is een nieuwe manier om lichaamsvet bij paarden te meten, gelijk aan de Body Mass Index die bij mensen wordt gebruikt, ontwikkeld om te helpen met afvallen, schrijft Horse and Hound. Onderzoekers van de Universiteit van Melbourne (Australië) en de Waltham Equine Studies Group hebben vijf jaar gewerkt om een meer praktische manier te ontwikkelen om lichaamsvet en gewichtsverlies bij paarden te monitoren.


Overgewicht bij paarden is een toenemend probleem. Uit een nationaal gezondheidsonderzoek in het Verenigd Koninkrijk bleek vorig jaar dat 16,9 procent van de paarden en pony’s overgewicht had - meer dan het dubbele van het voorgaande jaar. De schaal, genaamd Body Condition Index, helpt eigenaren om gewichtsverlies efficiënter te behandelen en zo de gezondheid van hun paarden te verbeteren.

“De nieuwe index is een veelbelovend hulpmiddel om het percentage lichaamsvet meer objectief te meten”, zegt Clare Barfoot, voedingsdeskundige. “Het kan heel erg nuttig zijn als paarden en pony’s worden beoordeeld door meer dan één persoon, vooral als ze niet ervaren zijn met lichaamsconditie scores.”

De studie betrof 22 volwassen paarden en pony’s van verschillende rassen met scores van 4 tot 8,5 tot 9. Hun BCI werd afgeleid van herhaalde metingen van de buikomtrek, lichaamslengte, nekomtrek en de hoogte van de schoft. De resultaten werden vergeleken met een nauwkeurig vetpercentage, dat is bepaald door een wetenschappelijk bewezen methode. De BCI bleek op een vergelijkbaar niveau te staan met de lichaamsconditie score.

De lichaamsconditie score is een waardevolle manier om het gewicht op routinebasis bij te houden, maar het is wel subjectief en daarom minder nauwkeurig voor onervaren beoordelaars. “Een nauwkeurigere manier om vet te meten, gecombineerd met de lichaamsconditie score, moet het gemakkelijker maken voor eigenaren om gewichtsverliesprogramma’s efficiënter te beheren en dat betekent gezondere paarden”, aldus Barfoot.

Het werk wordt deze maand gepresenteerd in Florida en de nieuwe methode wordt in de toekomst voor iedereen gratis toegankelijk. Eigenaren kunnen dan zelf het BCI van hun paard bepalen. “Obesitas bij paarden en pony’s is een toenemend probleem, net zoals bij mensen, dus alles wat kan helpen dit probleem te verminderen is meer dan welkom”, voegt dierenarts Karen Coumbe toe.

Bron: Horse and Hound