voer voeding haver
voer voeding haver

Vijf dingen om te onthouden bij het voeren van een sportpaard

Nieuws

Er komt heel wat kijken bij het voeren. Als je een sportpaard hebt weet je dat hij meer nodig heeft dan enkel wat gras. Voedingsdeskundige Lizzie Drury geeft tips aan Horse and Hound.


“Goed voeren kan lastig zijn en als je een wedstrijdpaard hebt wat regelmatig meegaat weet je dat het nog lastiger kan worden”, aldus Lizzie. Ze heeft een lijst samengesteld van factoren die aanwezig moeten zijn in een stabiel dieet van je sportpaard.

1. Voorbereiding is de sleutel


Begin met het beoordelen van de conditie van je paard, elke drie tot vier weken. Zo kom je er op een eenvoudige en nauwkeurige manier achter welke soort voer je paard nodig heeft om zijn energiebalans goed te houden. En hierdoor kun je dieetaanpassingen doen voordat een probleem zich daadwerkelijk voordoet.

Verteerbare energie (VE) is de sleutel. VE is het aantal calorieën die worden geabsorbeerd in het lichaam van je paard als het voedsel door het spijsverteringskanaal gaat. Je zult het VE moeten verhogen als het paard meer warmte nodig heeft, actiever werkt of als zijn gehele lichaamsconditie minder is.

Je moet in gedachten houden dat slecht weer de VE-eis met 40 procent verhoogt en warmteverlies, stress of reizen zal resulteren in verspilde energie. Het is belangrijk om een winterdieet vroeg te starten, om verlies voor te zijn.

2. Ruwvoer


Onderschat nooit de kracht van ruwvoer! Krachtvoer alleen houdt je paard niet in conditie. Je moet precies weten hoeveel ruwvoer je paard per dag nodig heeft zodat je kunt voorkomen dat hij honger krijgt of dat je voer verspilt.

Als je paard makkelijk in conditie terugvalt, let dan op bijvoorbeeld prikkelbaar gedrag. Een mogelijke oplossing hiervoor is het voeren van voer dat veel gist bevat.

3. Krachtvoer


Kijk pas naar het krachtvoer als je het ruwvoer op peil hebt. Vervolgens moet je goed bepalen wat er in het voer zit dat je wilt geven, omdat er ingrediënten zijn die het gedrag en de prestatie beïnvloeden.

Als je een heet paard hebt is het aan te raden om te voeren op basis van verteerbare vezels, bijvoorbeeld een product met suikerbieten, alfalfa, soja, een hoog oliegehalte en een laag zetmeelgehalte.

Als je een rustig paard hebt is het verstandig om meer graan te voeren en voer met een hoger zetmeelniveau. Lizzie: “Voer verandert de persoonlijkheid van een paard niet in wat hij niet is.”

4. Eiwitten


Als het om eiwitten en proteïnen gaat, gaat het om kwaliteit en niet om kwantiteit. Paarden hebben eiwitten nodig om hun spieren optimaal te laten functioneren, en cellen en weefsels te vernieuwen.

5. Traceer vitaminen en antioxidanten


Deze zijn erg belangrijk voor de gezondheid van je paard, zijn metabolisme en herstel. Voer vitaminen wel strategisch omdat paarden overtollige vitaminen niet opslaan.

Bron: Horse and Hound