Ezel
Ezel

Universiteit Utrecht onderzoekt pijn bij ezels

Nieuws

De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht is bezig met een zogenaamde ‘pijnschaal’, schrijft Levende Have. Zoals misschien bekend, laten ezels een stuk minder makkelijk zien dat ze pijn hebben dan paarden. De onderzoekers geloven dat het op grond van bepaalde lichaamssignalen mogelijk moet zijn om vast te stellen of een ezel pijn heeft en hoeveel pijn hij heeft.


Gedragswetenschapper Machteld van Dierendonck en dierenarts Thijs van Loon werken aan dit project samen met studente Daja van Nunen. Zij heeft een eerste Ezel Pijngezicht Score-methodiek opgesteld en deze toegepast bij ezels die niets mankeren, om zo te kunnen bepalen wat normaal is. Voor de tweede fase van het onderzoek is een bezoek gepland aan de Donkey Sanctuary in Engeland, waar zich veel ezels met allerlei aandoeningen bevinden.

Uiteindelijk doel is dat er een hulpmiddel komt waarmee dierenartsen en verzorgers pijn bij ezels kunnen beoordelen. De onderzoekers willen daarvoor een App maken die via een mobiele telefoon kan worden geraadpleegd om zo snel, ter plekke een betere diagnose te kunnen stellen.

Bron: Levende Have