verkeer
verkeer

Britse automobilisten willen ruiterrijbewijs

Nieuws

Als je wilt autorijden moet je een rijbewijs halen, zou dat voor ruiters ook niet moeten worden ingevoerd? Volgens een recent onderzoek van een Britse leasemaatschappij wil 94 procent van de automobilisten dat ruiters die de weg op gaan een examen doen, schrijft Horse and Hound.


Door het toenemende aantal van jonge ruiters vinden ze dat er een minimumleeftijd voor ruiters moet komen. “Wie heeft er niet vastgezeten achter een rij paarden op een rustig landweggetje?”, zegt Johnny Ratcliffe, woordvoerder van Flexed.co.uk. “Het is op dat moment erg vervelend, wat resulteert in vijandigheid tussen beide partijen. Het is eerlijker als beide partijen leren hoe ze de weg samen gebruiken.”

De automobilisten


Het bedrijf hield een enquête onder automobilisten en daar kwam veel respons op. “Ik heb geen problemen met ruiters - ik geef ze respect en ruimte en dan houden ze me maar voor maximaal een halve minuut op. Maar je moet vandaag de dag kijken naar training en verzekering”, zei een van hen.

Een vrachtwagenchauffeur zegt: “Waarom zouden deze kakkers en hun verwaande kinderen al het recht mogen hebben? Wegen zijn voor auto’s, laat de paarden maar in het bos blijven.”

De ruiters


De ruiters gaan daar tegenin: “Maar weinig van ons hebben ons paard verzekerd. Het kost een fortuin als we een ongeluk krijgen. Het is goed dat ruiters getraind moeten worden voordat ze naar buiten gaan, maar sommige bestuurders zijn gewoon idioten.”

Een jonge ruiter voegt daaraan toe: “Als ik een examen moet doen om te rijden, moeten automobilisten ook een examen doen over het rijden vlakbij paarden.”

De wet


Hoewel het straatje keren met je paard of hem fileparkeren waarschijnlijk niet opgenomen gaat worden in de wet, voegt Sheila Hardy van de British Horse Society (BHS) toe: “Elk jaar doen duizenden ruiters de BHS rij- en verkeersveiligheid test waarin ze de vaardigheden en kennis leren om het veilig te houden op drukke wegen. We zouden graag zien dat meer ruiters de test doen, of meedoen aan de training als ze geen test willen, want de ervaring leert dat zelfs de meest ervaren buitenrijders of autorijders nog nieuwe dingen opsteken.”

Ze besluit: “Sommige ongelukken zijn heel erg en laten zien hoe belangrijk het is dat je de verkeersregels kent als je paardrijdt. Onze organisatie wil de ruiters veilig houden en dat doen we door te werken met ruiters en andere weggebruikers. We moeten allemaal samenwerken om het aantal ongelukken tot een max te beperken.”

Bron: Horse and Hound