120619875_ABFweb
120619875_ABFweb

Test: Heb jij faalangst bij het rijden?

Nieuws

Faalangst – angst om te falen - laat je geloven dat je incapabel bent, het belemmert je concentratie- en denkvermogen en kan je zo gespannen maken dat de kans op succes én plezier danig wordt ingeperkt. Faalangst komt veel voor. Ook onder ruiters. Heb jij er ook last van? Test het hier en ga aan de slag met tips van sportpsycholoog Eva Luyten.


[gravityform id="1035" title="false" description="false"]

De totaalscore is niet van toepassing in deze test. Tel het aantal keer dat je ‘eens’, ‘neutraal’ en ‘oneens’ hebt ingevuld en bekijk hieronder het resultaat van jouw test.

De meeste A’s (eens)


Je bent behoorlijk faalangstig. Faalangst komt vaak voor bij mensen met weinig zelfvertrouwen.

Onderstaande tips kunnen je helpen:

  • Neem iemand in vertrouwen en praat over je faalangst. Dit kan een vertrouwd iemand uit je omgeving zijn, maar ook een professional.

  • Focus op vooruitgang, niet op het eindstation. Zolang je jezelf ontwikkelt in je rijden ben je op de goede weg. Fouten maken horen bij dit proces. Stel jezelf leerdoelen als ‘ik wil nieuwe oefeningen proberen’ of ‘ik wil beter leren verzamelen’, in plaats van ‘ik wil in de top 3 eindigen’.

  • Visualiseer voor een wedstrijd.


Lees hier meer tips van sportpsycholoog Eva Luyten om je faalangst de baas te worden.

De meeste B’s (neutraal)


Misschien ben je zo nu en dan weleens bang dat iets je niet zal lukken, maar de mate van spanning bij prestatie lijkt normaal en niet erger dan anderen. Gezonde spanning mag er zijn en kan je alert en scherp maken om juist een nog betere prestatie neer te zetten. Wil je jezelf toch nog wat zelfverzekerder en krachtiger prestatiespanning te lijf zien gaan? Lees dan eens te tips die staan onder ‘De meeste A’s’.

De meeste C’s (oneens)


Van faalangst is bij jou geen sprake. Je bent zelfverzekerd, weet wat je in je mars hebt en twijfelt er niet aan dat anderen dat van je zullen zien. Niets aan de hand dus!