verzorging
verzorging

Verzorging en veiligheid

Nieuws

We weten het allemaal: paardrijden is een sport die risico’s met zich meebrengt. Maar ook als je naast een paard staat, zijn er zaken waarmee je rekening moet houden voor je eigen veiligheid - en die van je paard. Als je al jaren met paarden werkt, sta je misschien niet elke keer stil bij de veiligheidsregels die je vroeger hebt geleerd. Fris je eigen veilige verzorgingsroutine dus nog eens op met de punten hieronder.



Veilig vastzetten


Omdat het zo moeilijk iets goed te poetsen dat steeds wegloopt, is het handig je paard vast te zetten met een touw en halster. Bind het touw vast aan iets dat stevig vast staat, dus geen deuren of wankele hekjes, en gebruik de veiligheidsknoop zodat je het paard in geval van nood in één keer kunt losmaken. Hoe ging die veiligheidsknoop ook alweer? HorseChannel laat het je zien in een helder stappenplan.

Gebruik een halstertouw dat niet elastisch is en een paniekhaak heeft, zodat het touw vanzelf losraakt als er druk op komt te staan. Voor de zekerheid kun je een lus van strotouw maken aan de ring of balk waaraan je je paard vastzet, en daar het halstertouw aan vast knopen. Zo weet je zeker dat het touw meteen losschiet in geval van nood

Gebruik altijd een nylon of leren stalhalster om je paard mee vast te zetten. Zet je paard nooit vast aan een touwhalster of (leren) hoofdstel, want dat kan nare verwondingen opleveren als het paard in paniek gaat hangen.

Poetsplaats


Over het algemeen geldt: hoe opgeruimder de stal, hoe veiliger. Natuurlijk hebben we niet allemaal toegang tot een grote, luxe stal waar een team van stalhulpen de hele dag aan het vegen is, maar je kunt er wel voor zorgen dat de plaats waar je je paard vastzet vrij is van rommel. Zo kun je je paard gerust even alleen laten staan wanneer je even je zadel of een emmer water bent halen.

Zeker wanneer de poetsplaats tegelijkertijd een was- of spoelplaats is, is het belangrijk dat de vloer niet glibberig wordt als er water op komt. Rubberen antislipmatten zijn daarvoor ideaal. Let bovendien ook op uitstekende spijkers, schroeven en haken waaraan je paard (of jij!) zich zou kunnen bezeren. Berg je poetsspullen op in een emmer, poetstas of kist en zorg ervoor dat je paard er niet op kan gaan staan of de spullen kan omgooien.

Omgang


Zoals bleek uit een recent onderzoek, kan een paard beter zien dan we dachten. Toch moet je er nog steeds rekening mee houden dat er blinde vlekken in zijn gezichtsveld zitten: recht vóór en recht achter hem kan een paard niets zien. Loop dus nooit pal op een paard af en benader hem nooit van achteren. Praat tegen je paard om te laten weten dat je eraan komt, zodat hij zich niet een hoedje schrikt als je ineens een hand op zijn hoofd legt.

Als je naar de andere kant van een paard loopt, leg een hand op zijn lijf en blijf praten zodat je paard weet waar je bent. Een simpel “Paard, ik loop even naar je andere kant!” is al genoeg. Hoewel je beter niet zomaar onder de hals van een paard door kunt ‘duiken’ vanwege zijn blinde vlek, zijn er situaties waarbij je daar niet aan ontkomt. Houd in dat geval een hand tegen de onderkaak van je paard, zodat je paard weet dat je daar bent en je zijn hoofd kunt tegenhouden bij een eventuele poging tot happen.

Als je de benen van je paard verzorgt, zorg dan dat je leunt op de ballen van je voeten terwijl je gehurkt zit. Als je op de grond gaat zitten of op je knieën leunt, kun je niet snel genoeg aan de kant wanneer je paard besluit een stapje in je richting te zetten. Let bovendien altijd op je tenen wanneer je naast een paard staat en draag nooit slippers of andere open schoenen! Zelfs met rijlaarzen aan kun je nog een aardig stel blauwe tenen oplopen als je paard erop gaat staan. Over het effect van een paardenhoef op je blote voet wil je dus liever niet eens nadenken...

Routine


Een paard is een gewoontedier en zal het dus prettig vinden als je bij de verzorging elke keer dezelfde stappen herhaalt. Als je steeds in dezelfde volgorde zijn hoeven uitkrabt, zal hij waarschijnlijk uit zichzelf de hoef gaan optillen die aan de beurt is. Handig!

Verzorg je een groen paard of een paard dat je nog niet zo goed kent, let dan goed op de reacties van het paard tijdens het poetsen. Zo ontdek je wat nog moeilijk of spannend voor het paard is, én leer je zijn favoriete kriebelplekjes kennen. Geef het paard de kans rustig te wennen aan nieuwe dingen, net zoals je bij het beleren zou doen. Als je vanuit het niets vliegenspray op zijn rug spuit, loop je grote kans op een schrikreactie én een paard dat in het vervolg al zal gaan dribbelen en snuiven als je met de sprayflacon komt aanlopen.

Welke veiligheidsmaatregelen zitten er in jouw poetsroutine?


Bron: HorseChannel