130822951_ABFweb
130822951_ABFweb

Journaliste en fotografe steunt Andreas Helgstrand

Nieuws

De Deense dressuurruiter Andreas Helgstrand en zijn trainingsmethodes raakten recent weer in opspraak toen Epona.tv foto’s op hun website plaatste van Helgstrand met zijn paard Tørveslettens Stamina op de Falsterbo Horse Show. De FEI en de Deense nationale bond zijn een onderzoek gestart of het paardenwelzijn in het geding was. Helgstrand geeft echter aan dat het paard heet werd vanwege de toegestroomde fotografen en klikkende camera’s en dat de foto’s erger lijken dan het daadwerkelijk was. Freelance journaliste en fotografe Kim Lundin springt hem bij.


De Zweedse Kim Lundin verklaarde het volgende op de website van Andreas Helgstrand: “Als enige freelance journaliste en fotografe voor de dressuursport ging ik naar de Falsterbo Horse Show, waar ik geheel het evenement verbleef van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat wanneer de dressuurcompetities ingeroosterd stonden. Dit jaar spendeerde ik meer tijd aan het observeren van combinaties in de warm-up piste. Ik heb Andreas Helgstrand en Stamina twee keer in de wedstrijdring en twee keer in de warm-up piste zien rijden.

‘Geen regels overtreden’


“Bij de warming-up heb ik mijn radar altijd aanstaan voor wat er allemaal gaande is, klaar om twijfelachtige incidenten te documenteren. Ongeacht welke ruiters hierbij betrokken zijn. Dat is mijn werk als journaliste en fotografe. Tijdens de warming-up moest ik erkennen dat Stamina veel rustiger oogde ten opzichte van de voorgaande wedstrijden die ik eerder bijwoonde. Het is een paard dat ik in de loop van de jaren veel heb gezien en altijd erg heet was. Ik schoot een aantal foto’s van Helgstrand en Stamina, zoals ik altijd doe bij de meeste combinaties. Uiteindelijk maakte ik niet veel foto’s omdat er niets gebeurde dat in de buurt kwam van het overtreden van regels. Het weer heeft toen voor veel combinaties problemen veroorzaakt, waardoor de warm-up op sommige dagen wat ‘levendig’ voorkwam,” aldus Kim Lundin, freelance journalist/fotografe hippische media.

Helgstrand: ‘Niemand benaderde mij’


Helgstrand verklaart nu ook dat hij gedurende de hele show, tijdens het losrijden of waar dan ook, niet is benaderd door een steward, official, technisch gedelegeerde of groundjury. “Ik heb de FEI gevraagd om een kopie van het rapport van het evenement, dat volgens de mediacitaten van hooggeplaatste medewerkers van de FEI afkomt en al een hele tijd geleden aan de FEI is gegeven. Dan ben ik in staat om vast te stellen of er kritiek werd gemeld aan de medewerkers, ondanks het feit dat niemand contact met me opnam. Stamina is een ongelooflijk soepel paard, dat uiteraard met een dressuurruiter op de rug een dressuurhouding aanneemt. Het paard kan ook gemakkelijk gereden worden op een trenshoofdstel. Als het in hogere klassen toegestaan was om met een simpel trenshoofdstel te rijden in plaats van een stang en trens-hoofdstel, dan zou ik deze graag voor Stamina gebruiken. Ook wanneer er oefeningen op hoger niveau gereden moeten worden.”

Bekijk hier een Kür op muziek van Andreas Helgstrand en Stamina:


Bekijk hier de gehele verklaring van Kim Lundin en enkele door haar gemaakte foto’s.

Bron: Helgstrand Dressage / Horses

Eerder gepubliceerd:


FEI onderzoekt losrijden Andreas Helgstrand