Andreas Helgstrand
Andreas Helgstrand

Helgstrand moet alle trainingen en wedstrijden voortaan filmen

Nieuws

De Deense hippische sportfederatie heeft besloten dat de in opspraak geraakte Andreas Helgstrand voortaan zijn ritten vast dient te leggen met een videocamera. Van een training tot het rijden van een wedstrijd, elke keer als Andreas voor publiek rijdt, moet dit op een onbewerkte video terug te zien zijn voor de vertegenwoordigers van de FEI, zodat zij het altijd kunnen beoordelen.


De trainingsmethoden van de Deense dressuurruiter Andreas Helgstrand raakten recent weer in opspraak toen Epona.tv foto’s op hun website plaatsten van Helgstrand met zijn paard Tørveslettens Stamina op de Falsterbo Horse Show. De FEI en de Deense hippische sportfederatie hebben toen een onderzoek gestart of het paardenwelzijn in het geding was. Andreas gaf echter aan, dat het paard heet werd, vanwege de toegestroomde fotografen met hun klikkende camera’s en dat de foto’s erger lijken dan het daadwerkelijk was.

Geen respons


Inmiddels heeft de Deense federatie de zestig foto’s van Andreas bekeken en hierover gesproken. Vervolgens werden er verklaringen afgegeven door de FEI-steward van de Falsterbo Horse Show en Andreas Helgstrand zelf. De bond riep op of iedereen die videomateriaal in zijn bezit had van de ritten van Helgstrand, deze naar hen wilde verzenden. Hier werd echter geen respons op gegeven.

Disharmonie


De federatie vindt dat deze hoeveelheid aan beelden het gevoel van disharmonie tussen ruiter en paard uitstralen. Toch kan op basis van stilstaande beelden, naast de verklaringen van Helgstrand en de steward die zij goed vertrouwen, niet goed genoeg beoordeeld worden of en in hoeverre de regels overtreden zijn. Maar het is de taak van de federatie om ervoor te zorgen dat het welzijn van het paard met rijden niet in het geding mag komen en de gedragscode niet gebroken mag worden. Dit soort ‘reclame’ is schadelijk voor de hippische sport en voor alle betrokkenen.

Filmen


Om deze redenen is besloten dat Helgstrand trainingen en wedstrijden op de video dient vast te leggen. Wanneer de ruiter opnieuw in opspraak raakt, dan kunnen de beelden beoordeeld worden door stewards en officials van de FEI. Tevens roept de federatie iedereen op dat als zij vinden of twijfelen dat het welzijn van een paard in het geding komt, dat zij dit onmiddellijk melden.

Bron: HorsesDeense hippische sportfederatie