150713313_ABFweb
150713313_ABFweb

Blog Kirsten Brouwer: Jonge paarden sparen voor de toekomst

Nieuws

Het lijkt wel een soort ‘trend’ om je paard op een zo’n jong mogelijke leeftijd zo ver mogelijk geschoold te hebben. Moeten wij straks onze jonge, nog niet volgroeide paarden al met twee jaar flink gaan trainen om als vijf- of zesjarige al een redelijk bevestigde piaffe en passage te kunnen tonen? Het lijkt wel een Facebook-hype!



‘De focus is verschoven, van de kwaliteit/natuurlijke aanleg naar hoe ver het paard is afgericht’

Ik denk zeker dat de opzet van de PAVO-cup zoals die nu is, debet is aan deze huidige gang van zaken. In deze proeven moeten vooral de vierjarigen tonen dat ze al ver geschoold zijn. Er zitten zoveel overgangen en wendingen in de proeven, dat het paard geen rondje in zijn eigen waarde gelaten wordt. Hierdoor haal je het paard volgens mij ook uit zijn natuurlijke balans. De focus is verschoven, van de kwaliteit/natuurlijke aanleg naar hoe ver het paard is afgericht. Vloeiende lijnen met een paar overgangen is prima, maar de proeven van nu zijn veel te gecompliceerd voor de jonge paarden.

Natuurlijk is het wel positief dat de fokkerij zich zo snel en goed ontwikkelt en er daardoor zo veel paarden aanleg hebben voor het hoogste werk, het werk van de Grand Prix. Maar alsjeblieft, laten we met zijn allen oppassen dat we hier in de africhting niet in doorslaan! Want wat is nu nog mooier dan onze droompaarden te kunnen sparen voor de toekomst? Ik ben er van overtuigd dat wanneer de paarden op jonge leeftijd in hun waarde worden gelaten en de natuurlijke aanleg wordt gewaardeerd, dat deze paarden op latere leeftijd op een hoger niveau kunnen presteren en dat vooral ook kunnen blijven doen!
‘Wat is nu mooier dan onze droompaarden te kunnen sparen voor de toekomst?’

Kirsten Brouwer is samen met haar moeder Annemarie Brouwer en haar team van Stal Brouwer fulltime actief met het trainen en opleiden van jonge paarden die uitgebracht worden in de Pavo Cup, VSN en IBOP tot het bijscholen en opleiden van ervaren dressuurpaarden. Ze is zelf ook actief amazone en won de Pavo Cup en het WK voor jonge dressuurpaarden. In Bit 228, die nu in de winkels ligt, vertelt ze over het lesprogramma van een paard: van eerste schooldag tot universiteit. Als Premium-abonnee kun je dit nummer en andere edities van Bit ook online lezen. Kirsten en haar moeder zijn dit weekend ook aanwezig op Horse Event, waar ze in de Bit-piste vertellen over het opleiden van jonge paarden.

150713286_ABFweb