paard detail buik algemeen wei
paard detail buik algemeen wei

‘50.000 paarden verdwenen tijdens paardenvleesschandaal’

Nieuws

Het paardenvleesschandaal heeft vermoedelijk 50.000 voor paardenliefhebbers te duur geworden dieren ongeregistreerd in de voedselketen laten verdwijnen. Dat zegt de Britse fraude-expert Chris Elliott.


Tijdens het schandaal, dat zich in 2013 over heel Europa verspreidde, verdwenen duizenden paarden. De dieren zijn vermoedelijk illegaal geslacht en als gehakt door rundergehakt gemengd. Het vlees zat in hamburgers, kant-en-klaarmaaltijden en andere levensmiddelen. Vele maaltijden werden, nadat de fraude aan het licht kwam, uit de schappen van supermarkten gehaald. In zeker zeventien Europese landen werd verdacht vlees gemeld. Elliott heeft het schandaal in opdracht van de Britse regering onderzocht. De fraude-expert denkt dat het voornamelijk om hobbypaarden gaat en dat de eigenaren de dieren na het uitbreken van de economische crisis niet meer konden betalen.

Maffieuze activiteiten


“Dat 50.000 paarden zo maar kunnen verdwijnen lijkt ongelofelijk, maar de schaal waarop bendes in de voedingsindustrie opereren is enorm”, zegt Elliott. Daarmee geeft hij aan hoe krachtig maffieuze activiteiten binnen de voedselketen kunnen worden georganiseerd. Hij vreest dan ook dat herhalingen niet ondenkbaar zijn.

Voedselfraude


Elliot waarschuwt zelfs voor volksgezondheidsrisico’s als gevolg van falend optreden tegen de onderwereld die zich volgens hem in de voedselketen heeft genesteld. “Voedselfraude is een goed georganiseerde en wereldwijde onderneming van bendes zoals de maffia en Amerikaanse drugskartels. Bij het paardenvleesschandaal liep het publiek geen gevaar, maar dat kan een volgende keer best eens anders uitpakken.”

Selten


Nederland had in 2012 ook een eigen paardenvleesschandaal. Vleeshandelaar Willy Selten bleek duizenden kilo’s paardenvlees met rundvlees gemengd te hebben. Selten had afnemers in binnen- en buitenland. Maar een deel van het vlees is achteraf getraceerd.

Bron: Nu.nl & Foodlog