140602125_ABFweb
140602125_ABFweb

Handig: leer je paard plassen ‘op commando’

Nieuws

Sommige paarden zijn heel kieskeurig over de plek waar ze graag urineren. Het ene paard doet dit áltijd op de poetsplaats, terwijl een ander direct na het rijden de kraan opendraait zodra hij op stal staat. Hoe dan ook, het is altijd handig om je paard te leren om ‘op commando’ te urineren. Hierdoor voorkom je bijvoorbeeld dat je paard met een volle blaas de ring of het parcours in gaat, omdat hij niet wil plassen op concours.


Wat je allereerst nodig hebt is geduld en doorzettingsvermogen. Je zult het urineren moeten associëren met een geluid. Bijvoorbeeld een fluitje. Nu moet je je paard ‘op heterdaad betrappen’ tijdens het plassen. Zodra je dit ziet gebeuren, in het weiland of op stal, waar dan ook, ga je fluiten. Probeer het fluiten vol te houden tot je paard klaar is met plassen.

Vervolgens is het tijd voor een feestje! Overlaad je paard met positiviteit. Knuffels, iets lekkers, een aai of klopje. Dit blijf je herhalen iedere keer dat je je paard ziet plassen. Na een tijdje (een paar dagen tot een paar weken, afhankelijk van het paard) zal je paard gaan plassen zodra jij fluit.

Nu is het zaak om dit te herhalen. Ook de positieve beloning blijf je herhalen. Je kunt het bijvoorbeeld thuis oefenen door je paard elke keer te laten plassen voor je hem uit zijn stal of de wei haalt. Misschien lijkt het raar om je paard dit aan te leren, dat snappen we. Maar stel je eens voor dat jij fanatiek moet gaan sporten met een volle blaas. Niet zo prettig!

Naar een idee van: Pro Equine Grooms