140310210_ABFweb
140310210_ABFweb

Acht beginnerstips voor ervaren ruiters

Nieuws

Terug naar de basis, voor als je het even niet meer weet. Terug naar je eerste rijlessen, want hoe moest het ook alweer? Acht tips voor de beginnende ruiter, die je als ervaren ruiter ook nog kunt gebruiken1. Op de juiste manier opstijgen


Als je nog nooit een slow motion filmpje hebt gezien van wat je paard doormaakt als je opstijgt, moet je dat maar eens opzoeken. Er is een goede reden voor om een opstapkrukje te gebruiken, je teugels vast te houden, je teen weg te draaien van de buik van het paard en zachtjes in het zadel te landen, zoals je ponykampinstructeur je dat ooit leerde. Het is niet alleen behoud van de rug van je paard, het behoedt jou ook voor eventuele ongelukjes.

2. Houd je teugels op maat


Het maakt niet uit hoe ervaren je bent, voor sommige ruiters blijft dit lastig. Als je net begint, kun je met je teugels op maat beter sturen, in de ring blijven en niet op andere paarden botsen. Jaren later ben je blij na al dat oefenen, als je een verfijnd contact hebt tijdens een dressuurproef

3. Kijk waar je heen gaat


Klinkt simpel toch? Toch wijst de praktijk wel eens anders uit. Hoe beter je wordt, hoe eerder je lijkt afgeleid. Praten met collegaruiters, rijden met een koptelefoon op of telefoneren lijkt onschuldig, tot je in de weg rijdt voor een beginnende ruiter die net een hindernis wil nemen. Of je snijdt iemand op een jong paard af. Het eindigt er misschien mee dat iemand van zijn paard valt.

4. Passeer elkaar aan de juiste kant


Als je genoeg geoefend hebt in je lesgenoten een high-five te geven tijdens het rijden, kun je die kennis toe passen op een praktischere manier: want wat zijn de voorrangsregels in een drukke losrijring? De verkeersregels zoals op de weg volgen, is leidend.

5. Houd voldoende afstand


Paarden mogen dan kuddedieren zijn, ze hebben elk hun voorkeuren. Geef je paard voldoende werkruimte, houd genoeg afstand van andere paarden, dan zijn jullie beide veilig.

6. Wees een paardenmens


Hopelijk stopt je les niet op het moment dat je van je paard afstapt. Weten hoe je voor je paard moet zorgen door te lezen, filmpjes te kijken, jezelf fit te houden door te trainen en naar clinics gaan, helpt je een betere ruiter of paardenmens te worden.

7. Wees op alles voorbereid


Als je instructeur je vertelde dat je ook ogen in je rug moest hebben, was dat een goed advies. Er kunnen altijd onverwachte dingen gebeuren en daar zul je altijd rekening mee moeten houden, zowel ervaren als onervaren, of je nu naast je paard staat, of erop zit

8. Beloon je paard


Toen je nog maar een guppie was, gaf je je paard een klopje voor de simpelste dingen. Als hij recht halt hield, of toen hij niet wegrende nadat je op zijn hals belandde na een hindernis. Jaren later zijn je eisen waarschijnlijk zwaarder en daarom is het des te belangrijker om deze les te onthouden. Vergeet niet je paard te bedanken dat hij zijn werk doet en braaf is.

Bron: Horsenetwork