Bodem details
Bodem details Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Harde bodem veroorzaakt sneller blessures

Verzorging Opvallend Veterinair Wetenschap

Een hardere bodem veroorzaakt sneller blessures. Dat blijkt uit Frans onderzoek. Inmiddels zijn de resultaten gepresenteerd. Een aantal jaar geleden ontwikkelden de onderzoekers een dynamometrische hoefschoen. Het drukgevoelige apparaat moest informatie verschaffen over hoe bodems de gezondheid van het paard beïnvloeden.

Risico op blessure

“Uit ons onderzoek blijkt dat trainen op een harde ondergrond het risico op blessures verhoogt. Dat zagen we aan het verband tussen verwondingen en de verschillende hoeken van het onderbeen tijdens de beweging op het oppervlak”, aldus Nathalie Crevier-Denoix, van de afdeling paardenspieren- en biomechanica van het Frans Nationaal Instituut voor Landbouwkundig Onderzoek.

Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar het was volgens Crevier-Denoix nog niet eerder aangetoond. Om de data te verzamelen kreeg het paard een speciale hoefschoen aan, die informatie geeft over maximale krachten en hoelang de voet daadwerkelijk de grond raakt. Daarnaast werd er gebruik gemaakt van een 3D-hogesnelheidscamera die de onderzoekers precies, frame voor frame, laat zien wat er gebeurt. Ze kunnen zo alle hoeken van iedere structuur in de benen, gewrichten, pezen en ligamenten meten tijdens elke fractie van beweging, in elke gang, in rechte lijnen of voltes en zelfs tijdens het springen.

De onderzoeksgroep

De onderzoekers volgden twaalf warmbloeden in het onderzoek. De helft trainde gedurende vier maanden op een zachte ondergrond, de andere helft op een harde bodem. Bij de paarden die op een harde bodem liepen, ontwikkelde 50 procent een lichte tot zware blessure aan de oppervlakkige buigpees in beide voorbenen. De kogels van de achterbenen werden bij deze groep ook vaker en ernstiger getroffen.

Dikte van de toplaag

Daarnaast keek het team naar de dikte van toplagen. Bij een toplaag van 7 centimeter kwamen vaker blessures voor dan bij een toplaag van 13 en 20 centimeter. “Het is niet goed om te besparen en voor een toplaag van 7 centimeter te gaan”, aldus Crevier-Denoix. “De kans is aanwezig dat je te maken krijgt met veel meer blessures dan wanneer je voor een toplaag van 13 centimeter gaat.”

Slepen of walsen?

Tot slot vergeleek het team een losgesleepte bodem en een platgewalste bodem. De onderzoekers ontdekten dat een plat gewalste bodem zorgt voor meer kracht op de benen, waardoor blessures op de loer liggen. Maar ook een losgesleepte bodem kan voor blessures zorgen als hij is aangedrukt door frequent gebruik. Crevier-Denoix adviseert dus de bodem regelmatig los te slepen.

Bron: The Horse