Bakbodem details
Bakbodem details

Veroorzaakt een zware bodem peesblessures?

Nieuws

Heb jij weleens kritisch naar de bodem van je bak gekeken? Als je er zelf doorheen moet ploegen, moet je paard dat ook. En dan is het beter om je zadel in de kast te laten. Zo verklein je namelijk de kans op peesblessures.


“Een te zware bodem heeft wel degelijk invloed op de belasting van de pezen”, vertelt Bram van der Meij van paardenkliniek De Raaphorst. “Ik kan zo snel geen antwoord geven of het echt blessures veroorzaakt, maar het risico is wel groter in een te zware bak.”

[caption id=”attachment_68807” align=”alignright” width=”409”] In de ideale bodem zakt je paard niet verder dan een paar centimeter weg.[/caption]

Peesblessures


Peesblessures zijn een veelvoorkomend leed en komen meestal voor aan de buigpezen van de voorbenen van het paard. In het been zitten vier pezen: de oppervlakkige- en diepe buigpees, de strekpees en de tussenpees. Pezen zitten tussen de spieren en het bot en vangen de trekkracht op die de spieren uitoefenen op het bot. Pezen zijn opgebouwd uit microvezels. Als maar één vezeltje kapot is, kan er al een probleem ontstaan.

Als de bodem niet egaal is loopt je paard niet lekker en heb je kans dat hij zich verstapt of aantikt. “Een peesblessure is vaak een combinatie van verschillende factoren”, aldus Van der Meij. “Mensen denken vaak dat het komt door eenmalige overbelasting, maar wij zien vaak dat het een gevolg is van microtrauma. Het paard heeft dan een kleine beschadiging in de pees, die nog niet problematisch is en hij loopt nog niet kreupel.”

Uitval


Maar als één van de honderd vezels in de pees uitvalt, moeten die andere 99 meer gaan dragen. “En als de pees dan geen rust krijgt om te herstellen, is de kans groter dat andere vezels uitvallen. Dan ga je van kleine naar steeds grotere schade en heb je een pees waar ineens een scheur in komt of een pees die niet meer functioneert.”

En dan heb je dus een kreupel paard. “Ik denk dat het risico daarop wel groter is wanneer je op een zwaardere bodem rijdt dan op een lichtverende.” Asfalt is dan weer het andere uiterste. “Op asfalt heb je minder demping, waardoor je zult merken dat paarden met bijvoorbeeld hoefkatrolproblemen daar met meer moeite op lopen. Op een zachtere bodem kunnen ze beter afrollen.”

Te ver doortreden


Drs. Emile Welling is bondsveterinair van de KNHS en teamveterinair eventing. “Zo’n 55 procent van de blessures die ik zie, is een peesblessure”, vertelt hij. “Dat komt niet direct door de bodem, maar ik kan wel zeggen dat een te zware bodem meer risico’s heeft.” Buigpezen moeten dieper doortreden dan ze eigenlijk kunnen en daardoor ontstaat klein trauma. “Daarnaast zie je dat de sesamschede over vult raakt.”

Welling ziet het liefst een bodem waar een paard niet in weg zakt. “Dan wordt de voet het minst overbelast.” In de eventingsport heeft hij ook niet graag een te harde bodem. “Daar hebben de paarden erg veel last van, want ze krijgen er gevoelige voeten van.” De ideale bodem? “Niet te hard en niet te zacht.”

Samengevat



  • In de ideale bodem zakt je paard niet dieper dan een paar centimeter weg.

  • Kom je op concours, check dan eerst de bodem. Zakt hij tot aan zijn kogels weg? Laat je paard dan staan.

  • De ideale bodem is gelijk, bevat geen kuilen en is overal even zwaar. Hij bevat een stevige onderlaag met een losse bovenlaag.

  • Heeft je paard al eens een blessure gehad? Dan moet je er niet eens aan denken om in een te zware bak te rijden.

Bakbodem