London
London

9 Olympische springfeiten

Nieuws

Aankomende zondag begint het springen in Rio, dus nu is het de tijd je kennis op orde te krijgen. Dan ben jij straks degene die in de kantine met feitjes gooit!




  1. Geen enkele springruiter heeft ooit zijn titel kunnen verdedigen. De regerend kampioen Steve Guerdat uit Zwitserland hoopt geschiedenis te schrijven door dit jaar op het paard te rijden die hem vier jaar geleden ook al een gouden medaille bracht: de 15 jaar oude Nino Des Buissonnets.

  2. Het is 32 jaar geleden dat de broers John en Michael Whitaker voor het laatst een olympische teammedaille wonnen. Dat gebeurde in Los Angeles in 1984.

  3. De zes voorgaande gouden medaille winnaars gaan allemaal naar Rio: Ludger Beerbaum (won goud in Barcelona in 1992), Ulrich Kirchhoff (Atlanta 1996), Jeroen Dubbeldam (Sydney 2000), Rodrigo Pessoa, als reserveruiter (Athene 2004), Eric Lamaze (Beijing 2008) en Steve Guerdat (Londen 2012).

  4. Er strijden 75 combinaties mee uit 27 verschillende landen om een individuele titel. Vijftien landen doen mee voor het teamgoud.

  5. De Duitse Hans Gunter Winkler heeft het record van de meeste olympische springmedailles: hij heeft er zeven.

  6. Engeland heeft al 44 jaar geen individuele medaille meer behaald.

  7. Duitsland heeft de meeste titels gewonnen - vijf individueel en acht teammedailles.

  8. Geen enkele vrouw heeft ooit individueel goud gewonnen met springen. Twee Britse amazones kwamen het dichtsbij: Marion Coaks in 1969, zij won zilver en Anne Moore in 1972.

  9. In 1900 werd er voor het eerst gesprongen tijdens de Olympische Spelen. Aime Haegeman uit België won toen goud.


Bron: Horse and Hound