Afbeelding
© Arnd Bronkhorst

‘De rug van een paard is niet bedoeld om op te rijden’

Nieuws

“Olympische dressuur ziet er onnatuurlijk uit en dat is het ook. Paarden verdienen geen zweepslagen” betoogt dierethicus Willem Vermaat vandaag in het NRC Handelsblad. Hij vindt dat de paardensport verboden moet worden.


“De noodzaak tot een verbod blijkt dezer dagen eens te meer, tijdens de Olympische Spelen. In de mainstream media ontbreekt iedere kritische reflectie over het gebruik van dieren als instrument, terwijl paarden het best gediend zijn bij een einde van de sport. Binnen de sport is er overigens wel aandacht voor dierenwelzijn. Zo werd springruiter Jur Vrieling tijdens de Spelen bestraft voor overmatig gebruik van de zweep. Maar als dierenwelzijn werkelijk prioriteit heeft, waarom is gebruik van de zweep dan niet helemaal verboden,” vraagt Vermaat, docent dierethiek aan Universiteit Utrecht, zich af in het krantenartikel.

Rugproblemen


“Dierenleed is inherent aan de sport verbonden. Ik doel niet alleen op de professionele maar ook op de recreatieve sport. De rug van een paard is niet bedoeld om op te rijden, veel paarden krijgen er rugproblemen van. Ook om ze hoog te laten springen of dressuur te leren, worden vaak methoden gebruikt waarbij de paarden pijn wordt gedaan.”

Bewegingsvrijheid


Ook kaart Vermaat de onderwerpen fokkerij en stalling aan. ”Veel paarden staan verreweg het grootste gedeelte van de dag op stal, waar de dieren flink onder te lijden hebben. Het zijn immers kuddedieren met behoefte aan contact met andere paarden,” aldus Vermaat.

Lees hier het gehele NRC-artikel.


Bron: NRC