eten
eten

Waarom paarden niet kunnen overgeven

Nieuws

Wist je dat paarden niet kunnen overgeven? En weet je ook waarom? Je krijgt met onderstaand filmpje duidelijk de werking van de maag in beeld.


Op de plek waar de slokdarm de maag binnenkomt, zit een krachtige spier, genaamd de cardia. Als deze spier samentrekt wordt de maag afgesloten en kan er  geen maaginhoud naar buiten afgevoerd worden, dus niet richting de slokdarm. Daarom kan een paard niet overgeven.

Via de neus


Een andere gedachte over het niet kunnen braken van het paard, is de ligging van de maag ten opzichte van de slokdarm. Die zorgt ervoor dat wanneer de maag overvuld raakt, de slokdarm dichtgedrukt wordt. Daardoor kan de inhoud van de maag niet door de slokdarm naar buiten. Gebeurt dat toch, dan wordt het voedsel via de neus afgevoerd in plaats van via de mond. Dat heeft te maken met de anatomie van het keelgebied van het paard.

Geen galblaas


Waarin een paard ook verschilt met ons spijsverteringsstelsel, is dat het geen galblaas heeft. Gal, dat in de lever wordt aangemaakt, wordt dus niet eerst opgeslagen in de galblaas, voor het aan de dunne darm wordt afgegeven. Het komt in het maagdarmkanaal terecht en helpt bij de vertering van vetten.

Kleine maag


Een paard heeft gezien zijn grootte een relatief kleine maag, met zo’n 10 tot 20 liter inhoud. Dat komt omdat de functie van de maag bij een paard anders is. Bij het paard dient de maag als een soort doorgeefluik naar de darmen. Dat doorgeefluik is constant in gebruik. Omdat een paardenmaag onder normale omstandigheden niet meer dan tweederde gevuld is, is het belangrijk de maag niet te veel in een keer te belasten. Daarom wordt geadviseerd om paarden nooit teveel brokken (die zwellen op) in een keer te geven en ze de hele dag door steeds beetjes te laten eten. Met de opname van ruwvoer maakt een paard speeksel aan, en dat neutraliseert het maagzuur. Het paard maakt namelijk de hele dag maagzuur aan. Als een paard niet eet, komt er te veel maagzuur in de maag, waardoor de maagwand geïrriteerd kan raken.

Overvol


Raakt de maag overvol, dan kan een paard dus niet overgeven en is er zelfs een risico dat de maag scheurt. Brokken zwellen op, en als je daar teveel van in een keer geeft, kan er dus teveel druk op de maagwand ontstaan. Dat kan ook gebeuren als je gaat rijden, omdat dan de buikwand de maag omhoog drukt.

Filmpje


In onderstaand filmpje zie je een doorsnede van de maag en krijg je uitleg over de verschillende onderdelen van de maag en de werking ervan.



Bron: Facebook Veterinary Medicine, Wiki Bokt.nl, Paardenarts.nl