springen details
springen details

Amazone Lauren Tisbo springt met enkel een leerbit

Nieuws

Springamazone Lauren Tisbo betrad de ring van de Saugerties Grand Prix met enkel een bit en een teugel. Alle blikken waren op haar en haar paard MR Visto gericht toen zij het parcours zonder neusriem, bakstuk of kopstuk reden.

[caption id=”attachment_64686” align=”alignright” width=”300”] Foto: De Paardenkrant/Horses.nl[/caption]

Het ziet er even anders uit dan gewoonlijk: Lauren Tisbo reed de elfjarige MR Visto met een leren bitje zonder verder hoofdstel, volgens Lauren de sleutel naar hun laatste succes. Dat was die dag ook zeker het geval: de combinatie won die dag de vierde prijs na een nette eerste ronde.

Noelle Floyd sprak de 32 jaar oude springamazone die al vele prijzen won over hoe haar bijzondere keuze haar nog meer succes brengt. Bekijk hier ook de foto’s.

Noelle Floyd: MR Visto kreeg veel aandacht na jullie verschijning tijdens de Grand Prix. Kun je ons wat meer vertellen over jullie band?


Lauren Tisbo: “MR Visto heeft een super down-to-earth karakter. Hij is 100% zeker over zichzelf - er is niets dat hem van zijn stuk brengt. Om eerlijk te zijn denk ik dat we nu pas onze band écht versterken. Het heeft even geduurd, maar ik ben erg blij met hoe het nu gaat.”

Noelle Floyd: Hoe ben je met dit paard in contact gekomen?


Lauren Tisbo: “Ik heb Vinnie sinds januari dit jaar. We kwamen hem in november tegen op een show in België toen ik al in Europa op zoek was naar een paard voor de Grand Prix. Bovendien herinnerde ik me hem vaag van de keer dat ik in 2014 in Engeland reed. Ik moest de volgende dag terug naar Florida, maar zag kans om hem even te rijden. Hij was destijds van Carron Niccol.”

Noelle Floyd: Het leerbit! Hoe werkt het? We kunnen het van een afstandje niet zo goed zien.


Lauren Tisbo: “Er zijn veel verschillende namen voor het bit, sommigen noemen het een oorlogsbit of een indianenbit, maar ik noem het een leerbit. Het is eigenlijk heel simpel: het is een bitje van leer dat bevestigd is met een kinstukje. Het bitje is erop gemaakt dat het zich vormt naar de mond van je paard.”

Noelle Floyd: Waarom koos je om Vinnie met dit bit te rijden?


Lauren Tisbo: “Vinnie is een sterk maar gevoelig paard. Er is maar een hele kleine grens tussen niet genoeg controle en teveel controle hebben. Een vriend suggereerde het bit, toen Vinnie de leiding nam afgelopen mei tijdens een springwedstrijd. Vinnie is een geweldig paard maar kan ontzettend sterk zijn en naar voren vallen. Ik zocht naar een bit dat zijn bewegingen zou complimenteren en ons meer in balans zou brengen. Dus toen ik deze tip kreeg probeerde ik het meteen: Vinnie is nu eenmaal wie hij is en dat verandert niet. Dat ik dat snel ontdekte, leidde me tot dit bit.”

Noelle Floyd: Denk je dat je successen te danken zijn aan dit bit?


Lauren Tisbo: “Ieder contact tussen ruiter en paard is geheel persoonlijk. Wat voor het ene paard of de ene ruiter werkt, werkt niet per se voor een andere combinatie. Op de één of andere manier werkte een normaal bit niet voor mij en Vinnie. Ik heb afgelopen winter veel bitten uitgeprobeerd en niets was het echt voor ons. Ik was blij dat iemand mij het leerbit tipte. Dat is ook het mooie aan deze sport: we zijn zo gezegend dat we met deze prachtige dieren mogen samenwerken en we moeten er dan ook alles aan doen dat ze zo goed mogelijk in hun vel zitten. Een gelukkig paard is een paard dat graag voor je werkt.

Ik was positief verrast dat Vinnie zo goed op het bit reageerde. Toen hij dit bit in kreeg, was hij heel respectvol en sprong hij beter. Ik weet niet zo goed waarom hij dit bit prettiger vindt maar hij focust zich hoe dan ook beter op het werk wanneer hij het draagt. Ik heb het oude bit nog eens geprobeerd, maar hij liet duidelijk zijn voorkeur weten.”

Noelle Floyd: Vroeg je je niet af of je dit bit wel mocht gebruiken van de FEI?


Lauren Tisbo: “Nee, ik wist dat Susie Hutchinson het met Samsung Woodstuck gebruikte tijdens de finale van World Cup in 1993.”

Noelle Floyd: Heb je nog specifieke doelen voor het komende jaar?


Lauren Tisbo: “Hopelijk kunnen we ons classificeren en naar Washington en Kentucky om een plekje voor de World Cup Finals te bemachtigen!”

Bron: Noelle Floyd
foto-pk-tisbo