140317072_abfweb
140317072_abfweb

Slipjachtseizoen van start: “Met je paard en andere ruiters door de natuur rijden.”

Nieuws

Afgelopen woensdag waren ruiters van jachtvereniging Soestdijk (JVS), van heinde en verre naar Montferland gekomen om daar te genieten van hun gemeenschappelijke passie: de slipjacht. Tijdens de slipjacht wordt niet op dieren gejaagd, maar rijden de ruiters achter een groep jachthonden aan die een reukspoor volgen. “Het is de kunst om je paard ontspannen te rijden en toch in bedwang te kunnen houden. Het leuke van de slipjacht is dat het geen wedstrijdelement bevat. Lekker met je paard en andere ruiters door de natuur rijden, daar gaat het om. Gewoon lol met je knol!”


Karla van stal Kroes uit Beek is een fervent liefhebber van de slipjacht. Als meisje van 8 mocht zij al mee met haar vader naar jachtvereniging Soestdijk. Nu geeft Karla zelf trainingen aan mensen die de techniek van het slipjachtrijden onder de knie willen krijgen. Tijdens de slipjacht rijden de ruiters over weilanden en velden van eigenaren die daar toestemming voor hebben gegeven. Af en toe moet er over een slootje of hekje worden gesprongen, maar wie nog niet zo ervaren is, kan er bij deze slipjacht ook nog omheen. De groep rijdt in 3 runs van elk ongeveer 6 kilometer. Na elke run volgt een pauze zodat de honden, paarden en ruiters even kunnen uitrusten en wat kunnen drinken. Na de derde run volgt een beloning voor de honden in de vorm van pens, als het ware als vervanging van de prooi.

Gepoetste laarzen en verzorgd uiterlijk


Anders dan de naam doet vermoeden, komen de leden van Jachtvereniging Soestdijk uit alle delen van het land, enkelen komen zelfs uit Duitsland of België. Sommige leden hebben introducés meegenomen naar de slipjacht. Zij zijn (nog) geen lid, maar zijn geïnviteerd. De kledingvoorschriften zijn duidelijk. Iedereen arriveert in tweed, maar bij het te paard gaan, dragen de heren een rood jasje, de dames een groen, en de introducés een zwart jasje. Gepoetste laarzen en een verzorgd uiterlijk zijn een vanzelfsprekendheid. Dat hoort nu eenmaal zo volgens de traditie van de slipjacht.

Een kijkje nemen


Wie eens een kijkje wilt komen nemen bij een slipjacht, kan op woensdag 26 oktober naar hotel Ruimzicht komen in Zeddam. Daar ontmoeten deelnemers van de volgende slipjacht elkaar tussen 13 en 14 uur, waarna aansluitend de slipjacht zal plaatsvinden.

Bron: Montferland Nieuws