Lotje Schoots
Lotje Schoots

Help, mijn paard loopt achter de loodlijn

Nieuws

‘Achter de loodlijn’ is een uitdrukking die je misschien regelmatig hoort, maar wat betekent het nu precies? Wat doet je paard wanneer hij achter de loodlijn loopt, hoe voel je dit en vooral: hoe los je het op? Met dressuuramazone en instructrice Lotje Schoots van Dutch International Horses duiken wij vandaag in het achter de loodlijn lopen.


Om bij het begin te beginnen, wat betekent het als een paard achter de loodlijn loopt? “De loodlijn is een soort graadmeter dat het paard te kort in de hals is. Dat hij met zijn neus te veel terug loopt richting zijn borst,” legt Lotje uit.  Wanneer een paard op de loodlijn loopt, staan zijn voorhoofd en neus op een rechte, verticale lijn. Bij een paard dat achter de loodlijn loopt, gaat de neus te veel richting de borst van het paard, waardoor er geen sprake meer is van deze verticale rechte lijn.Hoe voelt het?


Je kunt niet alleen zien dat een paard achter de loodlijn loopt. Als ruiter kun je dit zelf ook voelen. “Als je paard achter de loodlijn loopt, heb je geen goede verbinding naar je hand. Een paard moet niet sterk zijn in je hand, maar hij moet wel je hand aannemen. Jouw hand en jouw arm zijn verlengstukken van jouw teugel en wanneer dat constant los en vast valt, of het paard daarachter plakt, dan voel je dat je niet die verbinding hebt naar de mond toe, waardoor je het paard ook niet zo mooi stil in de aanleuning krijgt.” Lees hier 4 tips voor de juiste aanleuning.Hoe los je het op?


Wanneer je paard achter de loodlijn loopt, is het van belang de oorzaak hiervan te achterhalen. Lotje: “Een paard loopt achter de loodlijn, omdat je niet genoeg verbinding hebt van achter naar voren. De aanleuning moet echt van achteruit komen, in plaats van dat je voor zit te vragen, want dan knikt het paard achter de loodlijn.”


Om te voorkomen dat een paard achter de loodlijn kruipt, is het van belang dat het paard goed van achter naar voren gereden wordt. “Dit kun je oplossen door het rijden van overgangen en tempowisselingen, zodat je het paard echt van je been naar je hand toe rijdt.” Een paard op een correcte manier voorwaarts neerwaarts rijden is de manier om achter de loodlijn kruipen te voorkomen. Dat je paard op of voor de loodlijn loopt is dan ook niet iets wat je nastreeft: dit gebeurt wanneer het paard op de juiste manier gereden wordt.


Bron: Bitmagazine.nl