vallen val
vallen val

5 tips om weer in het zadel te komen na een val

Nieuws

Iedere ruiter komt vroeg of laat een keer in aanraking met de grond. Vaak lukt het dan wel om weer op te stijgen, maar wat als je bang bent geworden na een val? Trainer-coach Josselien Janssens en paardentrainer Linda Polak van Angst de Baas geven je vijf tips waarmee je weer zelfverzekerd op je paard stapt.



1.       Neem de tijd


“Als je niet al te hard gevallen bent,  jij en je paard allebei ongedeerd zijn en alleen een beetje geschrokken, dan kun je ervoor kiezen om weer rustig op te stappen en bijvoorbeeld de les uit te rijden. Dat voorkomt dat je voor jezelf een hobbel opwerpt die later moeilijk te nemen is. Maar soms is een smak zo flink, dat weer opstijgen geen optie is. Als je lichamelijk letsel hebt opgelopen bijvoorbeeld. Een val van een paard kan traumatisch zijn. Tijdens onze workshops komen we regelmatig ruiters tegen die bezig zijn om op te krabbelen na een ongeluk. Tegen hen zeggen we vaak: Neem de tijd die nodig is om te herstellen. Ga niet rijden omdat je vindt dat je dat zou moeten doen.  Over het ongeluk praten, helpt bij de verwerking. Snap wat er is gebeurd. Wat waren de omstandigheden? Waren er voortekenen? Was je afgeleid? Had je eerder moeten afstappen? Hoe zat je zelf in je vel? Hoe heb je de val beleefd?’ Dit voor jezelf in kaart brengen, kan helpen bij het verwerken van een trauma.”

2.       Ken je paard en neem hem serieus


“Veilig rijden begint met het snappen van je paard. Wat heeft hij nodig om zich prettig te voelen? Vindt hij het fijn om stevig te worden doorgereden of heeft hij een beetje vrijheid nodig tijdens een rit? Leer zijn lichaamstaal kennen. Wij zeggen altijd: ‘Paardrijden begint op het moment dat je het erf op komt en stopt pas zodra je je paard weg terug in de paddock, wei of stal zet’. Leer ook om op de grond zonder dwang leider van je paard te zijn, zodat je je paard vertrouwen kunt geven. En realiseer je dat een paard op jouw energie reageert. Als jij lichamelijk gespannen bent of niet lekker in je vel zit, dan werkt dat door in de communicatie met je paard. Het mooie is dat je altijd een tweede kans krijgt om de relatie met je paard opnieuw te ontdekken. Een ongeluk verandert vaak iets wezenlijks in de mens. Het kan de weg openen naar een nieuwe manier van omgaan met je paard.”

3.       Adem


“Als de tijd rijp is om weer op te stijgen, realiseer je dan dat paardrijden draait om verbinding tussen jou en je paard. Als je de verbinding met jezelf kwijt bent, kun je ook geen contact met je paard maken. Met ademhalingsoefeningen kun je je energie omlaag brengen en in contact komen met jezelf. Een goede, lage buikademhaling is voor veel mensen moeilijk, maar kan je enorm helpen om jezelf rustig te krijgen. Je adrenaline gaat omlaag en er gaat meer zuurstof naar je hersenen, waardoor je helderder kunt nadenken. Als jij rust uitstraalt, krijgt je paard ook meer vertrouwen. Goed om te oefenen dus, ook naast je paard.”

4.       Visualiseer de perfecte rit


“Om vertrouwen te krijgen, kun je van tevoren je ideale rit visualiseren. Denk terug aan de fijnste rit die je ooit maakte en beeld je in dat alles perfect gaat. Door dit gevoel op te roepen, fop je je brein. Je psyche denkt door deze oefening dat je ontspannen aan het rijden bent en daardoor kun je als je écht gaat paardrijden makkelijker ontspannen. Je paard pikt deze relaxte modus op en daarmee help je hem rustig te blijven.”

5.       Vraag om hulp


“Je brein is toegerust om slechte ervaringen tot in detail te onthouden. Om een nare ervaring achter je te kunnen laten, heb een paar goede ervaringen nodig. Kies daarom een braaf paard uit. En ga niet alleen aan de slag, maar vraag iemand om je te helpen en erbij te blijven als je weer begint met rijden. Focus op wat goed gaat. En stop op het juiste moment. Misschien is dat voor jou na vijf minuten stappen. Dat is prima. Forceer niks en volg je gevoel.”

Bron: Bitmagazine.nl