detail oog foto arnd kliniek
detail oog foto arnd kliniek

Equine Infectieuze Anemie: Hoe dichtbij is het eigenlijk?

Nieuws

Sinds juni werden 14 paarden ingeslapen vanwege het EIA-virus, zoals gemeld aan de European Commision. De meeste gevallen van dit dodelijke virus waren in Duitsland, maar er was ook een geval in Nederland. Dit zorgde voor exportrestricties door meerdere landen. Maar hoe dichtbij is Equine Infectieuze Anemie (EIA) nu eigenlijk? En wat kun je doen om je paard(en) te beschermen? Afdelingshoofd Diagnostiek en Crisisorganisatie van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) Eefke Weesendorp geeft uitleg.


“’Equine’ betekent dat het een ziekte is die voorkomt bij paardachtigen, dus ook ezels kunnen besmet raken,” legt Eefke uit. “Voor mensen is het ongevaarlijk. ‘Infectieuze’ betekent dat het virus besmettelijk is en ‘anemie’ staat voor bloedarmoede. Het EIA-virus zorgt voor sloomheid, koorts, oedemen (vochtophopingen) en mogelijk ook bloedingen.” Eefke werkt met een team van 40 à 50 analisten die dagelijks bloedtesten uitvoeren in het laboratorium van Wageningen Bioveterinery Research te Lelystad (onderdeel van Wageningen University & Research). “Er wordt getest op allerlei verschillende ziekten. Het gaat vaak om dieren die op export gaan, niet alleen paarden maar bijvoorbeeld ook runderen, varkens en kippen worden getest.” De afdeling Diagnostiek en Crisisorganisatie staat tevens in nauw contact met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en het Ministerie van Economische Zaken.

Acute fase


Een paard dat besmet is met het EIA-virus gaat vaak door een acute fase: “De dieren hebben koorts, zijn sloom en voelen zich duidelijk niet lekker. De bloedingen kunnen inwendig zijn maar worden mogelijk zichtbaar door bloed uit de neus of het ophoesten van bloed.” Deze fase kan erg heftig zijn en een paard kan binnen enkele dagen overlijden. Eefke vertelt verder: “Maar niet bij alle paarden is deze fase zo zichtbaar, meestal is een paard veel minder ziek. Een dierenarts kan inschatten of het om EIA gaat en bloed afnemen om te laten testen. Het bloedmonster wordt vervolgens naar ons lab gestuurd waar wij het testen op EIA. Bij zo’n test wordt een druppel bloed van het paard in contact gebracht met het virus. Als er antilichamen in het bloed van het paard zitten, ontstaat er een reactie en weet je dat de ziekte aanwezig is. Als het paard gezond is, zal er dan ook geen reactie ontstaan. De uitslag van de test rapporteren we vervolgens aan de dierenarts of de eigenaar van het paard.”

Bloed


Een paard dat geïnfecteerd is geweest en dit overleeft heeft, zal altijd drager blijven van het virus. Eefke vertelt dat het EIA-virus in bepaalde cellen gaat zitten. “Zodra de weerstand van het dier afneemt, krijgt het weer een koortspiek en wordt de kans op overdracht via het bloed ook groter.” Want EIA wordt overgedragen via besmet bloed. “Op natuurlijke manier gebeurt dat voornamelijk via insecten zoals dazen en stalvliegen. Als het insect tijdens het prikken gestoord wordt, kan deze een ander dier prikken terwijl er nog vers bloed van het andere paard aan de grote monddelen zit,” legt Eefke uit. “Maar de meeste insecten keren vaak weer terug naar het paard waar ze aan het prikken waren. Slechts een klein percentage besluit naar een ander paard te gaan. Bovendien moet de afstand tussen de paarden klein zijn wil het virus dat het insect bij zich draagt nog besmettelijk zijn. Wanneer paarden meer dan 200 meter uit elkaar staan, is de kans zeer klein dat het virus overgedragen kan worden.” Hoewel dit in Nederland niet gebeurt, kan transmissie ook plaatsvinden als een dierenarts bij twee paarden met dezelfde naald bloed prikt.

Media


De afgelopen weken waren er in de media meerdere berichten over EIA. In Nederland was er recentelijk één geval dat tot euthanasie leidde, één geval in Zwitserland en in Duitsland zijn er sinds juni 12 paarden geëuthanaseerd. Maar zijn dit veel of weinig gevallen? Eefke weet te vertellen dat er de afgelopen tien jaar in de genoemde landen meerdere casussen zijn geweest. “En in Roemenië bijvoorbeeld zijn er dit jaar al 184 positieve dieren gemeld. Het is niet per se meer dan anders en in Nederland hebben we het virus eigenlijk nooit eerder gehad, op een geval in 2010 na,’ zegt Eefke. “Dit dier kwam vanuit Oost-Europa en is hier op een markt geweest, daarna is het naar het Verenigd Koninkrijk gegaan.” De recente gevallen zijn onder polo-paarden in voornamelijk Duitsland, naar een link wordt nog gezocht.

Testen


“Als je je paard(en) wilt beschermen, zorg dan dat je paarden die je importeert vanuit het buitenland laat testen. Dan weet je zeker of een dier vrij van het virus is. Een test is ook niet zo duur, maar het geeft je wel belangrijke informatie.” De exportrestricties die andere landen kort geleden oplegden voor paarden vanuit Nederland worden inmiddels versoepeld. Maar binnen Nederland worden er ook maatregelen genomen. Eefke vertelt dat bedrijven met een besmet dier op slot gaan en er geen contact is met andere paarden. “Bovendien worden alle contacten met zo’n bedrijf getraceerd, dus ook die eventuele pony’s die dicht in de buurt staan.”

Bron: Bitmagazine.nl