detail hoofd oog
detail hoofd oog

Test ontwikkeld voor nieuw paardenvirus

Nieuws

Wetenschappers uit Portugal hebben een test ontwikkeld voor een nieuw paardenvirus dat nog niet zo lang geleden is ontdekt. Dit virus, genaamd New Equine Virus (NEV), dat vergelijkbare symptomen als de virusziekte EIA veroorzaakt, was voor het eerst geïdentificeerd in 2013 door de Portugese wetenschapster Isabel Fidalgo Carvalho.


Ongewone bloedarmoede en ernstige neurologische verschijnselen werden opgemerkt door Carvahlo.  Hierdoor werd in eerste instantie gedacht aan de ziekte Equine Infectious Anaemia (EIA). Maar terwijl de symptomen overheen kwamen met EIA, werd er met de Coggins test negatief getest op het EIA virus. Hierdoor werd er nader onderzoek gestart.

Zelfde virusfamilie als HIV


Het virus is categoriseert als lentivirus, dit betekent dat het virus van dezelfde virusfamilie is als het HIV virus bij mensen en het EIA virus bij paarden. NEV veroorzaakt bloedarmoede, ademhalings- en neurologische symptomen. Daarnaast kan het virus in de ergste gevallen fataal worden. Naar schatting is 10% van de paardenpopulatie besmet. Waarschijnlijk was het virus nog niet eerder ontdekt, omdat de symptomen werden gekoppeld aan andere ziektes.

Bezorgdheid in Portugal


Het publiceren van een verkorte versie van het onderzoek, veroorzaakte veel bezorgdheid onder de ruiters in Portugal. Hierdoor werd zelfs de hippische federatie van Portugal ingeschakeld, om paardeneigenaren en dierenartsen gerust te stellen.

Testen en behandelen


Carvalho heeft samen met collega’s het bedrijf Equigerminal opgericht. Dit bedrijf biedt testen aan voor NEV, deze test kost € 50. Na het testen kan de behandeling worden gestart en verspreiding van het virus voorkomen. Deze behandeling is vooral gericht om het welzijn van het paard te verbeteren, de gezondheid te kunnen controleren en het immuunsysteem te ondersteunen.

Nu de test is ontwikkeld, is de volgende stap om een manier te vinden om NEV niet alleen te behandelen, maar ook te genezen.

Bron: Horsetalk