Thermografie
Thermografie

Thermografie: Hoe zit dat?

Nieuws

Thermografie is een meetmethode die gebruikt wordt als aanvullende, beeldvormende techniek naast bijvoorbeeld röntgen en echo bij mens en dier. Ook bij paarden kan dit van betekenis zijn. Thermograaf en bewegingstherapeut Ella Gorte- van Doorn van Paard en Beweging in beeld, vertelt je wat thermografie is en wat het kan betekenen voor jou en je paard.


Thermografie wordt gebruikt als een aanvullend diagnostische meetmethode, net zoals röntgen, CT, MRI, scintigrafie en echo. “Met een thermografisch onderzoek breng je de warmte uitstraling van het paard in beeld. Bij mogelijke problemen kan er meer of minder straling zijn. Samen met gedegen kennis van de anatomie en fysiologie van het bewegingsapparaat van het paard kunnen we, met behulp van meer of minder afwijkende patronen, zien of er ergens mogelijk een probleem is.  Ik doe een thermografisch onderzoek dan ook altijd met een uitgebreide anamnese (geschiedenis van de ziekte) en bewegingsonderzoek”, legt Ella uit.

Wat is thermografie?


Een theromografische camera is een instrument waarmee je de warmte-uitstraling van een object meet. Elk object straalt warmte uit, zo ook de huid van het paard. Een warmte beeldcamera detecteert deze infraroodstraling en zet deze om in pixels. Deze zijn gekoppeld aan een grote range van kleurennuances, zodat er een beeld ontstaat met diverse kleuren patronen. Bij veranderingen in het lichaam door bijvoorbeeld belasting, ontstekingen, drukkingen of blokkades is er verandering in de doorbloeding, waardoor de temperatuur van het oppervlakteweefsel in meer of mindere mate veranderd. Het thermografische beeld zal veranderen en zichtbaar worden in symmetrie verschillen, afwijkende patronen of een verhoogde warmte of juist een koude plek laten zien.

Wat kun je zien met thermografie?


Met een thermografisch onderzoek worden er warmteverschillen gemeten. “Deze worden ‘hot- en cold spots’ genoemd. Cold spots kunnen mogelijk duiden op zenuwschade, spierafbraak of gebieden aan die minder doorbloed zijn. Hot spots daarentegen geven aan dat er juist veel doorbloeding is;  een ontsteking, drukkingen, overbelasting, compensatie etc.  Warme plekken hoeven niet altijd slecht te zijn, soms zijn structuren altijd warmer. Denk daarbij aan holtes, weinig/geen haar, bloedvaten of het geeft compensatie aan van een andere structuur en kan het ‘probleem’ dus ook elders op juist een koudere plek zitten.”

Thermografie staat nooit op zichzelf


Er worden tijdens het onderzoek in totaal zo’n 100 foto’s gemaakt; voor en na beweging van het gehele paard. “De foto’s na de beweging geven ons soms toch weer andere informatie. Zo kunnen soms kleine hotspots ineens veel duidelijker worden. Ook kunnen mogelijke zenuwproblemen hiermee in kaart gebracht worden, maar ook compensatie wordt na beweging vaak nog duidelijker. We kunnen zelfs filmen met de camera, dus kan het paard in sommige gevallen bewegend worden vast gelegd. Deze foto’s worden in een rapportage geplaatst samen met alle andere bevindingen en de anamnese. Hierna kan de thermograaf de beelden vergelijken en mogelijke afwijkende patronen benoemen. Het maken en interpreteren van de beelden vraagt om een gedegen kennis van stralingsleer, anatomie, biomechanica en fysiologie. Thermografie staat nooit op zichzelf en gaat altijd in combinatie met een goede anamnese, palpatie en bewegingsonderzoek. Een thermograaf hoort dus een goede achtergrond te hebben of samen te werken met een dierenarts die tijdens het onderzoek ook een klinisch onderzoek doet.”

Waarom thermografisch onderzoek?


Thermografie of een thermograaf is in geen gevallen een vervanging van een dierenarts of een vervanging voor een dierenartsenonderzoek, echo of röntgen. Het is net als röntgen een aanvullend onderzoek dat de fysiologische staat van het dier op dat moment in kaart brengt. Zo zijn veel spier-, pees- en zenuw gerelateerde problemen prachtig in beeld te krijgen met thermografie. Hierdoor kunnen problemen - zoals mogelijke beschadigingen, ontstekingen en beknellingen - al in een vroeg stadium inzichtelijk worden gebracht. Maar ook bij chronische klachten, zoals artrose, kunnen omliggende structuren een reactie geven wat ook weer informatie geeft. “Ik wil dan ook nogmaals benadrukken dat thermografie in de meeste gevallen een aanvullende techniek is.” Alleen dierenartsen mogen bij de wet een medische diagnose stellen, dit kan, mag en kun je als thermograaf dus ook nooit doen.
‘Ik wil dan ook nogmaals benadrukken dat thermografie in de meeste gevallen een aanvullende techniek is’

Voordelen


De voordelen van thermografie zijn volgens Ella als volgt: het onderzoek is contactloos,  thermografie geeft geen schadelijke straling en het paard niet verdoofd hoeft worden. Bovendien kan het ook op eigen locatie, het gehele paard wordt in beeld gebracht en de kosten zijn relatief laag.
“Het voordeel wat veel klanten ervaren bij een thermografisch onderzoek is het feit dat er naar het gehele paard wordt gekeken, waarbij ik altijd beweging en harnachement mee neem. Het geheel geeft de eigenaar inzicht in mogelijke probleemlocaties of aandachtspunten. Hij of zij kan hier vervolgens mee naar een trainer, therapeut of dierenarts. Er zijn verschillende aanleidingen voor een onderzoek, soms zijn mensen al jaren aan het zoeken naar een oorzaak van een probleem en soms willen ze met een gerichte zoeklocatie naar een dierenarts. Ook word ik vaak geroepen bij vage rijtechnische klachten of onverklaarbaar verzet. Paarden laten meestal zeer weinig merken of ‘n wisselend beeld zien van ongemak. Het is dan voor een eigenaar of dierenarts niet altijd duidelijk of en waar een probleem zich voordoet. Ook bij paarden met een eerder gestelde diagnose kan thermografie een mooie basis vormen voor een revalidatie traject”, vult Ella aan.

Beperkingen


Thermografie kent wel beperkingen laat Ella weten. “De nauwkeurigheid van mijn camera die een temperatuurverschil van 0,02 graden Celsius kan meten, maakt dat de kleinste veranderingen gemeten worden. Ook invloeden van buitenaf kunnen hierdoor een vertekend en verkeerd beeld geven. Denk hierbij aan de locatie van het onderzoek, weersomstandigheden, manier van huisvesten of stress. Een andere beperking is dat je alleen warmteverschillen van het huidoppervlak meet en niet kunt zeggen op welke structuren het zit of in welke gradatie. Om dit te bepalen is een aanvullend onderzoek nodig van een dierenarts. Op zich is dat niet echt een nadeel, maar in sommige gevallen is de verwachting van de eigenaar anders. Iedereen wil graag weten wat er nu ‘precies’ met hun paard aan de hand is.

Bron: Bitmagazine.nl