Editorial Dorien
Editorial Dorien

Editorial: Op een boeketlengte afstand

Nieuws

“Heb je wel in de gaten dat je eerst koningin Máxima noemt en daarna pas koning Willem-Alexander?” merkt mijn oplettende eindredacteur op, wanneer ik enthousiast vertel over het bezoek van het koninklijk koppel aan paardenrusthuis De Paardenkamp in Soest. Eerlijk gezegd niet, maar wees nu eerlijk: het is toch veel leuker om de outfit van koningin Máxima te bespreken dan te discussiëren over de kleur van de stropdas van koning Willem-Alexander.


Ik vertel over hoe mijn collega-journalisten zich verdringen voor de verschijning van koningin Máxima. Stijlvol als altijd, met een hoed – gelukkig wel een weersbestendige – en een bijpassend herfstboeket. Ik heb er nooit zo bij stil gestaan, maar zo’n boeket is ideaal om afstand te creëren bij ontmoetingen als deze. Alleen als je daarna aan tafel moet, is een grote bos bloemen wel ‘een lig in de weg’… Alhoewel, je voorkomt wel dat er iemand te dicht naast je gaat zitten. Die bos bloemen neemt een hele plaats in op tafel. Slim!

Ook koning Willem-Alexander maakt indruk: hij weet nog hoe het oudste paard heette op De Paardenkamp toen hij er in zijn jeugd voor het eerst een bezoek bracht. Het oudste paard nu is de veertigjarige Ferry. Speciaal voor de gelegenheid mag hij samen met oud-politiepaard Fortuin in de keurig aangeharkte paddock wachten op het bijzondere bezoek. Het groepje genodigde journalisten en fotografen wandelt gedwee achter het hoge bezoek aan. Vertegenwoordigers van de Rijksvoorlichtingsdienst dribbelen heen en weer en delen de aanwezigen en passant nog eens het protocol mee. Beveiligers vatten op gepaste afstand post, waarbij het lijkt alsof zij de enigen zijn die het niet merken dat je toch wel nat wordt van de miezerige regen, die door een ijskoud windje in je gezicht blaast. Ferry huppelt ondertussen als een jonge god de paddock door. Natuurlijk voelt hij dat er iets bijzonders aan de hand is.

Als het dan eindelijk tijd is voor de rondleiding, heeft Ferry de paddock inmiddels vakkundig omgeploegd. Hij is toch wel heel benieuwd wie er voor hem op bezoek zijn gekomen. Nieuwsgierig steken hij en zijn maat Fortuin hun hals over de omheining wanneer het koninklijk paar nadert. Anders dan ik heeft Ferry geen oog voor de stijlvolle outfit van koningin Máxima, ook de kleur stropdas van koning Willem-Alexander kan hem gestolen worden. Ferry is vooral heel verheugd dat koningin Máxima een bloemetje voor hem heeft meegenomen. Wanneer ze dicht genoeg genaderd is, aarzelt de oude ruin geen moment en hapt direct in het koninklijk boeket! Hoezo is een bos bloemen ideaal om gepaste afstand te bewaren?

P.S.: Lees meer over het ‘groenbeleid’ van De Paardenkamp en het koninklijk bezoek in Bit 251!
Bit 251 ligt vanaf 24 november in de winkel. Of bestel deze editie online!