kinderen en paarden
kinderen en paarden

Mensen verder helpen met de Horse Boy Methode

Nieuws

Dat omgaan met paarden goed voor je is, zal ieder paardenmens beamen. Maar wist je al dat het omgaan met paarden een uitkomst kan zijn voor autistische kinderen? Het omgaan met paarden kan een verbluffend effect hebben op het gedrag en de ontwikkeling van autistische kinderen. Dat constateerde paardentrainer Rupert Isaacson, zelf vader van een autistische jongen.


Isaacson schreef het boek The Horse Boy over de verandering die zijn autistische zoon doormaakte tijdens een reis te paard door Mongolië. Aan de hand van deze ervaring ontwikkelde hij de zogenaamde Horseboy Methode, waarbij kinderen mogen spelen en knuffelen met de paarden. Volgens Isaacson is een paard veel makkelijker te begrijpen dan een volwassen mens voor een autistisch kind, dat moeite heeft met het lezen van emoties.

De Horse Boy Methode bestaat uit zes fases:



  1. Omgeving
    Het creëren van een natuurlijke, veilige, vertrouwde en menselijke omgeving, door zo veel mogelijk samen te werken met familieleden van het betreffende individu.

  2. Sensorisch werk
    Mensen met een anders werkend zenuwstelsel raken snel overprikkeld. Door contact te maken met het lichaam van het paard kan het zenuwstelsel ontspannen. Als gevolg kunnen angsten en overgevoeligheid verminderen, dit geeft ruimte tot ontwikkeling.

  3. Back-riding
    We creëren ritmes bij het paard die de communicatie van het individu stimuleren. Hierbij rijden we samen met het individu of de paarden worden geleid met lange teugels. Tijdens back-riding is het individu in de ideale positie om de informatie te ontvangen, maar nog belangrijker is dat het individu het onthoudt.

  4. Theory of Mind
    Perspectief-nemen en regel gebonden spelletjes te paard om de hersenen te herstructureren.

  5. Leervakken
    Leren te paard.

  6. Self Advocacy
    Als het individu er klaar voor is, kan de methode helpen zichzelf te uiten, voor zichzelf op te komen en om na te denken over levensonderhoud, werk en de toekomst.


Ellen Schuringa is samen met Jamie Boeijen, en José Knops: Tribe Stal Tilburgs, een 1* Independent Horse Boy and Movement Method organisatie. Ze richten zich op mensen met autisme, ADD, ADHD, angststoornissen, hoog-sensitiviteit, NAH en andere neuro-sensorische diagnoses. Ook jongeren en volwassenen die zich om wat voor reden dan ook niet thuis voelen in de maatschappij zijn welkom.

In 2016 kwam Ellen in contact met de Horse Boy Methode: “Ik zag op Facebook dat Rupert Isaacson naar Nederland zou komen in september. In de tussentijd heb ik zijn boeken ‘De Paardenjongen’ en een ‘Lange weg naar huis’ gelezen. Ik herkende veel in zijn boeken en raakte enorm geïnspireerd. Ter kennismaking heb ik een mini-workshop/demonstratie/boeksigneersessie bijgewoond. En van daar uit in 2017 gestart met de cursussen Horse Boy 1 & 2.”
“Bewegen, ontspannen en humor zijn de basis ingrediënten om te groeien en ontwikkelen”

Ellen vervolgt: “We laten niet alleen het individu ontwikkelen. Ook de familieleden (broertjes, zusjes, vader, moeder, neefjes, nichtjes, partner etc.) mogen zichzelf zijn, kunnen zich ontspannen en mogen zich begrepen voelen in de situatie. We creëren een omgeving waarin ze zich thuis kunnen gaan voelen in hun lijf en zich thuis gaan voelen op deze aardbol.”

[caption id=”attachment_89096” align=”alignright” width=”300”] Tribe Stal Tilburgs[/caption]

Een uniek moment voor Ellen was afgelopen zomer: “In september hadden we een Tribeday bij Stal Tilburgs in Bergeijk, de eerste Tribeday wereldwijd. Daar was Rupert zelf ook aanwezig. Het was zo gaaf! Een inspirerende man, die zijn hart en ziel steekt in het helpen van de meer kwetsbare mensen. Een dag vol groei en ontwikkeling en heel veel lol.”

Wil je meer weten over deze Methode? Klik dan hier.

Bron: Bitmagazine.nl
DSC_0279