manege-les-1024x682
manege-les-1024x682

Hoe vind je een goede manege

Nieuws

Uit onderzoek van stichting Dier&Recht bleek eerder deze week dat paarden op Nederlandse maneges het niet altijd goed hebben. Als je zelf op een manege rijdt of wil gaan rijden, dan kies je natuurlijk graag voor een manege waar de paarden een goed leven hebben. Maar waar moet je dan op letten? 5-sterren manege Hippisch Centrum De Achterhoek en 4-sterren manege De Horstlinde geven tips.Kijk naar hoe vaak de paarden buiten komen


Een groot aandachtspunt uit het onderzoek van stichting Dier&Recht was dat paarden op sommige maneges veel te weinig buiten kwamen en dat ze zich niet vaak genoeg vrij konden bewegen. Vraag aan de manege-eigenaar hoe vaak de paarden buiten komen, dit moet ongeveer 4 uur per dag zijn.

Let op de grootte van de stallen


Ook op stal moet een paard genoeg bewegingsruimte hebben en zich vrij kunnen bewegen. Volgens de Vereniging Eigen Paard moet een stal 2 x de stokmaat van het paard in vierkante meters zijn. Volgens de KNHS moet een paard zich vrij kunnen bewegen zonder zich te stoten. Het plafond moet ook hoog genoeg zijn.

Ga na of de paarden genoeg sociaal contact met elkaar hebben


Een paard is een kuddedier en moet dus sociale contacten kunnen leggen. Let er op dat als de paarden buiten komen, ze ook samen in de wei staan. Daarbij moeten paarden elkaar ook in de stal kunnen zien, ze mogen niet volledig van elkaar afgesloten zijn.

Check de hygiëne op stal


Uit het onderzoek van stichting Dier&Recht bleek dat in 25% van de gevallen de paarden niet schoon konden liggen. Dit kwam doordat de stallen te klein waren of doordat ze niet vaak genoeg werden uitgemest. Bekijk of de paarden op jouw manege schoon in hun box kunnen liggen.

Observeer het gedrag van de paarden


Let er op hoe de paarden zich gedragen. Als paarden lang op stal staan en zich vervelen of niet goed voelen, kunnen ze gaan luchtzuigen of ander afwijkend gedrag vertonen. Kijk of de paarden er rustig en ontspannen bij staan.

Bekijk lessen en het lesschema


Hoe vaak lopen de paarden in de les? Ga dat eens na en kijk of ze niet te vaak moeten werken. En bekijk of de paarden blij en fit in de les lopen. Let er ook op dat de paarden voldoende voer krijgen voor de hoeveelheid die ze werken.

Ga na of de manege is aangesloten bij de FNRS


Bekijk of de manege lid is van de FNRS. De FNRS test de maneges op verschillende gebieden en kent sterren toe aan de bedrijven, waardoor je kunt bekijken hoe de manege scoort. Ook een niet bij de FNRS aangesloten manege kan natuurlijk goed zijn, maar daar wordt niet door de branchevereniging gecontroleerd.
Waar let jij op als je een manege uit gaat zoeken?