zielig eenzaam paard
zielig eenzaam paard

Stichting Dier&Recht uit grote zorgen over manegepaarden

Nieuws

Het gaat niet goed met de manegepaarden in Nederland, dat blijkt uit een onderzoek van stichting Dier&Recht. Daarom pleit de stichting nu voor het invoeren van wettelijke normen voor het verbeteren van maneges en om deze dieren te beschermen door middel van een petitie.


Stichting Dier&Recht is een organisatie bestaande uit juristen, onderzoekers en beleidsmedewerkers, zij zetten zich in voor de rechten van dieren. De stichting onderzocht 53 maneges, 46 in Nederland en 7 in België, uit dit onderzoek blijkt dat bij meer dan 80% van de maneges het welzijn van de paarden ‘onvoldoende’ of ‘slecht’ is.

Sociale interacties


[caption id=”attachment_92237” align=”alignright” width=”344”] Individuele boxen, zonder sociaal contact[/caption]

De belangrijkste punten in het onderzoek zijn het punt ‘sociale interacties’ en het punt ‘bewegingsvrijheid’. “Paarden moeten dagelijks minimaal vier uur vrij kunnen bewegen in hun eigen tempo en op hun eigen manier”, is in het rapport te lezen. Op veel maneges mogen de paarden vaak nog geen vier uur per week vrij bewegen. Ook moeten paarden genoeg kansen krijgen om contact te leggen met elkaar. De uitslag van beide punten is volgens de stichting zorgwekkend. Zo staat in de resultaten van het rapport: “77,4% van de maneges biedt de paarden onvoldoende mogelijkheden om sociale interacties aan te gaan. Ruim 80% van de maneges houdt paarden in individuele boxen of stands, waardoor ze onvoldoende sociaal contact en onvoldoende bewegingsruimte hebben.”

Gedrag


Uit het onderzoek blijkt dat de paarden bij 11 maneges geen afwijkend gedrag vertoonden, bij de overige 42 maneges gebeurde dit echter wel. Hierover wordt gezegd: “Als meerdere paarden in een manege afwijkend gedrag vertonen, komt dit niet doordat de dieren elkaar kopiëren, maar doordat ze dezelfde problemen ondervinden in hun situatie (management en huisvesting). In meer dan de helft van de maneges waren meerdere paarden passief of vertoonden andere vormen van onnatuurlijk gedrag. Bijvoorbeeld: continu met de neus door de tralies gestoken bewegingloos blijven staan, of bij iedere voorbijganger of gebeurtenis agressie uiten. Dit zijn ernstige aanwijzingen voor aangeleerde hulpeloosheid en pessimisme bij de paarden.”

[caption id=”attachment_92234” align=”alignnone” width=”649”] Tabel met observaties uit het onderzoek[/caption]

Gezondheid


Ook met het ruwvoer dat veel maneges geven is het niet goed gesteld volgens stichting Dier&Recht. Zo krijgen veel paarden ruwvoer van slechte kwaliteit en vaak te weinig, waardoor de dieren vatbaar zijn voor maagzweren. Ook de hygiëne in de stal is vaak ondermaats: in bijna 25% van de maneges konden paarden niet schoon liggen.






Loading...








Petitie


In zowel Nederland als België bestaat er nog geen specifieke wetgeving voor paarden. Dit moet veranderen, vindt de stichting. Om de overheid bewust te maken van dit probleem is daarom een petitie gestart. Inmiddels heeft deze petitie al veel aandacht gekregen, zo maakt RTL Nieuws een video.


Zelfregulerend vermogen


Volgens FNRS directeur Haike Blaauw is het met het zelfregulerend vermogen van de paardensector in Nederland helemaal niet zo slecht gesteld. “Natuurlijk zijn de beelden die we gezien hebben en de beelden die geschetst worden door Dier&Recht niet wat we willen zien, maar ik twijfel eraan of deze beelden representatief zijn voor de gehele sector. Wij zijn voorstander van zelfregulering in plaats van wetgeving, omdat wetgeving ook gehandhaafd moet kunnen worden en ik denk niet dat dat gedaan zou worden. Al onze leden worden eens in de zo veel tijd gekeurd op welzijn, vorig jaar hebben we bijvoorbeeld 149 bedrijven gekeurd, van de 400. Slechts van een aantal bedrijven waren de omstandigheden ondermaats. Ik ben naar die bedrijven toegegaan en heb daar overlegd wat er beter kan en hun verhaal aangehoord. Dat werkt volgens mij veel beter dan wetgeving waarbij handhaving ontbreekt.”

Bron tekst: Persbericht
Tabel
Maneges