140325047_ABFweb
140325047_ABFweb

123.000 handtekeningen voor de Oostvaardersplassen

Nieuws

Vandaag biedt bioloog Patrick van Veen de door hem gestarte petitie aan de Tweede Kamer aan. In de petitie vraagt de bioloog om een duurzaam beheerdersplan en erkenning van fouten door de huidige beheerders van de Oostvaardersplassen. De petitie is meer dan 123.000 keer ondertekend door mensen van over de hele wereld.


De ondertekenaars van de petitie zijn het niet eens met het beleid dat momenteel in de Oostvaardersplassen wordt gevoerd. Door dit beleid sterven er jaarlijks duizenden grote grazers van de honger gedurende de winter. De ondertekenaars zijn het beu en vinden dat provincie Flevoland volgend jaar met een diervriendelijke oplossing moet komen.

Protest


De afgelopen tijd zijn er regelmatig protesten tegen het beleid dat in de Oostvaardersplassen wordt gevoerd gehouden. Zo wilden actievoerders eerder deze maand nog met trailers naar het gebied rijden om daar de paarden, edelherten en heckrunderen weg te halen.

Mediacampagne


De hulp komt van alle kanten. Stichting Cynthia en Annemieke is bijvoorbeeld bezig met het opzetten van een mediacampagne om de regering en de provincie wakker te schudden over de pijnlijke situatie in de Oostvaardersplassen. Afgelopen zaterdag verscheen de eerste paginagrote advertentie in de krant. Momenteel werkt de stichting aan een commercial die op tv uitgezonden zal worden om het bereik te vergroten.

De stichting is ook gestart met de eerste juridische stappen om de verantwoordelijke bestuurders ter verantwoording te roepen. Ze willen de betrokken organisaties, de landelijke overheid, provincie Flevoland, directie Staatsbosbeheer en de bedenkers van de Oostvaardersplassen voor de rechter hebben.

Column


Vorige maand liet Anky van Grunsven zich via een column uit over het onderwerp. “Het liefst zie ik dat alle grote grazers worden weggehaald. Zolang dat niet gebeurt, moet er in ieder geval actie worden ondernomen om te zorgen dat we nooit meer in de situatie komen waar we nu in beland zijn”, schreef ze in de Telegraaf.

Ook Jan Greve gaf in maart zijn mening over de kwestie. “De provincie moet verder kijken dan de neus lang is. Het is een heel vruchtbaar kleigebied. Straks is er weer eten in overvloed en planten de dieren zich voort. Dan zit je zo wéér op grote aantallen, waarvoor straks in de winter opnieuw geen eten is. En er staan hekken omheen. Als het op is, kunnen de dieren niet even een deurtje verder kijken. Op is dan ook echt op. Een drama als dit moet echt niet nog een keer”, vertelde hij aan Tubantia, nadat hij, samen met andere dierenartsen, een rapport over het gebied opstelde.

Bron: Horses.nl