071031335_ABFweb
071031335_ABFweb

Jan Greve zet Oostvaardersplassendiscussie voort

Nieuws

Dierenarts Jan Greve inspecteerde afgelopen week, samen met nog een onafhankelijke dierenarts en vertegenwoordigers van Flevoland en Staatsbosbeheer, de Oostvaardersplassen. “Ze wilden dat iemand van buitenaf een kijkje nam”, vertelt hij aan Tubantia.


“Als je er hekken omheen zet, dan moet je er ook voor zorgen. Dieren laten verhongeren, dat kan echt niet. Dat moet stoppen”, aldus Greve. Net als vele anderen vindt ook hij dat het aantal grote grazers drastisch omlaag moet.

Aan de hand van hun bevinden stelden Greve en de andere dierenarts een rapport op. Provincie Flevoland zegt het rapport te gaan betrekken in de toekomstplannen van het gebied. De provincie wil zelf ook naar minder dieren en meer recreatie.

Overbevolking


De Oostvaardersplassen zijn een moerasgebied, dat is ontstaan na de droogleggen van de Flevopolders (1950-1968). Vooral voor vogels is dit een fijn leefgebied. In de jaren ’80 besloot Staatsbosbeheer van dit gebied een oerlandschap te maken. Daarom werden er Konikspaarden en heckrunderen neergezet. Enkele jaren later kwamen daar ook edelherten bij. Op het gebied van 5.600 hectaren liepen al ongeveer 5.000 dieren. Dit aantal is door de enorme sterfte al sterk afgenomen naar ongeveer 2.500 dieren.

Volgens Greve is ook dit aantal nog te veel. “Ik denk dat de populatie nog eens gehalveerd moet worden.” Greve doet geen uitspraak over hoe dat dan zou moeten. “Vangen en verkopen. Of door goed wildbeheer afschieten. Daar moet je over praten, maar dat is niet aan mij.”

Oplossing


Het bijvoeren is volgens Greve niet de juiste oplossing. “De provincie moet verder kijken dan de neus lang is. Het is een heel vruchtbaar kleigebied. Straks is er weer eten in overvloed en planten de dieren zich voort. Dan zit je zo wéér op grote aantallen, waarvoor straks in de winter opnieuw geen eten is. En er staan hekken omheen. Als het op is, kunnen de dieren niet even een deurtje verder kijken. Op is dan ook echt op. Een drama als dit moet echt niet nog een keer.”

Een oplossing voor het probleem geeft de dierenarts niet. Dressuuramazone Anky van Grunsven liet eerder deze maand wel weten dat zij vind dat provincie Flevoland geboortebeperking in moet zetten. Beter nog: het volledig verwijderen van deze dieren uit een gebied waar ze overduidelijk niet thuis horen.

Bron: Tubantia