161003277_ABFweb[1]
161003277_ABFweb[1]

Leven als een paard in Frankrijk

Nieuws

Wil je tijdens je vakantie ook wel eens even iets anders doen dan genieten van zon, zee en strand? Iets met paarden het liefst, waar de hele familie nog best blij van wordt ook? Organiseer een heuse paardendag. Echt! Succes verzekert.


Verpak het paardendeel heel subtiel in het vakantie totaalpakket en iedereen vindt het leuk. Waarvoor ben je anders op vakantie? Kies uit de leukste paardentrips van Frankrijk hieronder en ga er een dag lekker op uit. Je bent er toch….

1.    Cadre Noir, Saumur (800 km vanaf Utrecht)


De absolute en unieke topper van Frankrijk is deze oudste rijschool van het land. In zijn huidige vorm opgericht in 1825 voor het opleiden van de Franse cavalerie. De rijschool is nog altijd een soort paardenwalhalla. Op het moderne terrein van immense omvang, net buiten het dorp Saumur ademt alles wat je ziet ‘paard’. Eindeloze stallencomplexen, rijbakken, hallen en weides zijn het onderkomen van de meer dan 300 paarden van de Franse Nationale Rijschool. Zelfs onze eigen KWPN’ers bevolken de stallen. Een soort van ‘Deurne’, maar dan op z’n Frans.


Les Matinales en de Gala’s


Behalve je vergapen aan al dit moois mag je ook een voorstelling van de Cadre Noir zelf niet missen. Het ‘zwarte kader’ van de rijschool is nog altijd een legeronderdeel en toont met gepaste trots de veelzijdigheid van hun paarden. Van aan de dubbele lange lijnen balken springende jonge ‘remonte’ paarden tot aan hoog opgeleide knapperds die diverse hogeschoolonderdelen feilloos uitvoeren.

Allerlei klassieke en meer moderne trainingsonderdelen van laag tot hoog komen voorbij. Tijdens de ochtendvoorstelling ‘Les Matinales’ is het leuk om te zien hoe de overgang tussen klassieke dressuur en (spring)sport eigenlijk vloeiend in elkaar overlopen. Inclusief wijn en een fles champagne op de hindernissen natuurlijk, want je bent wel nog steeds in Frankrijk!

En wat doe je na afloop van dit inspirerende paardenspektakel? Ga met een goed gevulde picknickmand lekker nagenieten in de zon! Of nestel jezelf op een terrasje ergens langs de traag voorbij kabbelende Loire voor een goed gevulde pizza, een heerlijke crêpe of een glaasje Normandische appelcider.

2.    Camargue, Provence (1200 km vanaf Utrecht)


Nog zo’n topper die ook al uniek is voor het Franse land. De Camargue is een moerasachtige streek waar de rivier de Rhône uitmondt in de Middellandse Zee. Er zijn slechtere plaatsen denkbaar om op zoek te gaan naar paarden toch?

Witte ‘paarden van de zee’


Dit gebied is al eeuwen rijk aan een heel speciaal paardenras. De ‘witte paarden van de zee’. De Camargue paarden zijn krachtig, rond de 150 cm hoog, een beetje gedrongen en super betrouwbaar. Ideale maatjes voor een buitenrit met de hele familie. Klim op de rug van een Camargue paard en ga op zoek naar de al even beroemde roze flamingo’s en rode rijstvelden van de Camargue. Meer informatie over dit ras vind je in het volgende artikel: Camargue paarden.



Veehoeders te paard


En wat als toch niet de héle familie op een paardenrug wenst plaats te nemen? Huur dan gewoon een rijtuig. Of reis af naar één van de vele ‘Domaines’ die het gebied rijk is. Boerderijen waar nog op de authentieke manier de speciale zwarte Camargue koeien gefokt worden. Koeien kijken??? Ja, heus! Is ook  reuze interessant! Serieus. Waarom? Omdat die koeien gehoed worden vanaf de rug van de vlugge Camargue paarden met ‘cow sense’. Geniet van het spektakel dat de Franse ‘cowboys’ voor je in petto hebben en geniet na afloop van je dag Camargue van een boerenmaaltijd van plaatselijk geteelde rijst en al het andere lekkers dat de zee en het land te bieden hebben.

3.    Le Pin au Haras, Normandië (650 km vanaf Utrecht)


Dé grootste én oudste nationale paardenfokkerij van Frankrijk. Opgericht door Lodewijk XIV. Dat is die man die je misschien kent van het wereldberoemde paleis in Versailles. En niet voor niets noemen ze Le Pin Haras het ‘Versailles’ van de paarden. Ook al weer zo’n plek waar alles om je heen ‘paard’ ademt. De stoeterij is eigenlijk een compleet dorp waar je echt op elke straathoek paardenpoep ruikt. Wie wil daar nu niet heen? Zelfs voor verstokte paardenhaters heeft dit terrein veel moois en historie te bieden. Er zijn eindeloze wandelingen door het glooiende landschap en de bijbehorende parktuinen te maken. Stop een stokbrood onder je arm en gaan! Ook aan ruiterroutes is hier uiteraard geen gebrek.

Percherons en rassenparade


En wat te denken van het schitterende huis dat ooit gebouwd werd als onderkomen voor de stalmeesters? Zeker een bezoek waard. En verder? De geur van leer, teer, hoevenvet en paardenzweet. Tijdens een rondleiding door de stallen ontdek je de grote diversiteit aan paardenrassen die de stallen herbergen. Zelfs de  Arabische schimmelhengst die voormalig president Sarkozy in 2007 cadeau kreeg van de president van Algerije is hier te bewonderen.



Maar, de absolute sterren van de stallen zijn de Percherons. Indrukwekkende trekpaarden met schofthoogten tot wel 172 cm met Arabische voorouders. Dit zorgt ervoor dat dit ras een enorm groot uithoudingsvermogen heeft, elegantie uitstraalt en met voldoende training met gemak 50 km in draf aflegt.

Zelf zien? Plan een bezoek aan één van de vele shows, concoursen of maak rondrit over het uitgestrekte terrein van Le Pin au Haras en geniet volop van al het moois dat dit landgoed in zich heeft.

4.    Hippodromes de Paris, Vincennes en Longchamps (500 km vanaf Utrecht)


Draf- en rensport is nog echt groot in Frankrijk. Waar we in Nederland alleen nog Duindigt en Wolvega als grote renbanen kennen, daar vind je in Frankrijk nog tientallen renbanen die vrijwel allemaal druk bezocht worden. Eén van de meest bekende drafbanen is die van Vincennes, in de gelijknamige voorstad van Parijs.

Franse dravers en Engelse volbloeden




Het ‘hippodrome de Vincennes’ stamt al uit 1862 en heeft dus een rijke historie van grote races, zoals de jaarlijkse Grand Prix d’Amérique in januari. De banen van Longchamps liggen al in het Bois de Boulogne sinds 1857 en het terrein beslaat een oppervlakte van meer dan 50 hectare. Of je nu gaat voor zwevende Franse dravers of snuivende Engelse volbloeden onder het zadel, een race bijwonen is hoe dan ook de moeite waa

Bezoek voor de exacte raceschema’s en evenementen wel eerst even de websites Vincennes-Hippodrome en Parislongchamp.

Waar je ook heen gaat, er is altijd wel iets op paardengebied te vinden. Of het nu één van de grote bovenstaande complexen is of de plaatselijke manege, paardentaal en vakantiepret zijn universeel!

Bronnen: www.ifce.fr, www.haras-national-du-pin.com, www.vincennes-hippodrome.com, www.parislongchamp.com, ‘Paarden en pony’s’ van uitgeverij Parragon
070208570_ABFweb[1]
Camargue paarden
Longchamp Parijs
Percheron
Percheron
Percheron