180319163_ABFweb
180319163_ABFweb

Zon, zee én paarden in Portugal & Spanje

Nieuws

Last but not least in het rijtje van leuke, klassieke paardenbestemmingen door heel Europa heen. Dit keer is het échte zonnige zuiden aan de beurt. Spanje en Portugal zijn bestemmingen waar je misschien met de auto niet zomaar even heen rijdt, maar wel landen waar het heel fijn vakantie vieren is. En waar ze wereldberoemde en over het algemeen ook nog beeldschone barokke paarden fokken! Deze reis voert je naar de bakermat van de Andalusiërs, Lusitano’s en Alter Reals.1.     Spaanse Pyreneën (1400 km vanaf Utrecht)


De makkelijkst bereikbare plek om Iberische, barokke paarden te zien zijn de Pyreneën. Dit hooggebergte op de grens van Frankrijk en Spanje leent zich uitstekend voor het maken van tochten te paard. Of je dat nu voor een uurtje wilt doen of voor een hele week en alles wat ertussen zit. Zeker wanneer je toch op weg bent naar de Spaanse Costa’s of wanneer je ergens onderin Frankrijk verblijft, dan is een bezoekje aan een locatie van waaruit tochten georganiseerd worden een aanrader. Zoek een plekje met struikmakke exemplaren en een korte rit op de rug van een viervoeter is voor de hele familie een belevenis.

2.     Jerez de la Frontera (2300 km vanaf Utrecht, 100 km vanaf Sevilla)


rijschool van Spanje is natuurlijk die in Jerez. Wereldberoemd en niet voor niets. Hier grossieren ze in P.R.E’s. Ontelbare aantallen prachtige sprookjespaarden met lange manen en volle staarten bevolken de stallen. De crème wit met okergele gebouwen  herbergen zo’n beetje alles waar je als paardenliefhebber blij van wordt. Naast de shows en trainingen van de paarden zelf op dinsdag en donderdag zijn er rondleidingen langs de stallen, de tuigenmakerij, de rijtuigen en zadelkamer te volgen. Leer alles over de Spaanse trots en snuif bij elke stap die je zet de geur van paardenzweet op.

Dit alles onder het genot van een flinke zak Turrón koekjes, een paar hele fijne tapas en een boekje van ‘Hoe en Wat Spaans’  en het is voor iedereen feest! Al is het maar omdat buiten zeer waarschijnlijk de zon schijnt en de paarden nóg mooier lijken met lekker weer.


3.     Yeguada de la Cartuja (2300 km vanaf Utrecht, 100 km vanaf Sevilla)


Niet ver van de rijschool ligt de grootste fokkerij van Karthuizer paarden die Spanje rijk is.  De Yeguada de la Cartuja. Bakermat van deze prachtige ‘Koningspaarden’. De Karthuizers, ofwel Cartuja paarden vormen een heel speciale tak onder de Pura Raza Española (P.R.E.) paarden. Het zijn paarden van welke het stamboek terug gaat tot in de vijftiende eeuw. Een groep Karthuizer monniken richtte de fokkerij van deze speciale, grote Andalusische paarden op en heeft de bloedlijnen altijd voor 100% zuiver gehouden. Meer lezen over dit bijzondere ras? Kijk op: Yeguadacartuja

Op zaterdagen worden er shows georganiseerd en is het mogelijk om met eigen ogen deze prachtige dieren in het dagelijks werk te zien. Om grote stallencomplexen met merries te bezichtigen en om een show bij te wonen met veulens, met ruiters en paarden in de doma vaquera stijl en met natuurlijk de meest mooie Karthuizer schimmelhengsten die je jezelf maar kunt bedenken.

4.     Arte Equestre, Portugese hofrijschool in Belém (2200 km vanaf Utrecht)


Nog zo’n staaltje van echt historisch en echt klassiek is de Portugese rijschool van Belèm, net even buiten Lissabon. De locatie en de huidige rijschool zijn redelijk recent, maar de manier van trainen en africhten grijpt terug naar de kennis en kunde van de grootmeesters uit de 18e eeuw en eerder.

Hét meest bekende ras van Portugal, de Lusitano mag er zeker zijn. Met hun vaak aparte kleuren zoals vaalgrijs, palomino of valk en hele sierlijke en barokke uitstraling zijn het echte blikvangers en dankzij hun bouw zijn het perfecte paarden voor de klassieke dressuur en ook voor het stierenvechten, wat in Portugal met deze paarden wordt gedaan.De Portugese hofrijschool is opgericht om de historischre kennis van de rijkunst te bewaren voor de toekomst. En met succes. In de Picadeiro Henrique Calado worden met grote regelmaat galavoorstellingen gegeven. En wanneer er geen grote voorstelling in je vakantie valt, dan ben je altijd welkom om een bijzonder leerzame ochtendtraining van de paarden bij te wonen. Wil je weten wanneer dit kan? Kijk dan zelf even op: Arteequestre

Ook bij deze  klassieke rijkunst rijschool komen alle stappen die nodig zijn om tot het echte hogeschoolwerk te komen duidelijk gerangschikt voorbij. Van remonte werk tot aan de levades en terre á terre sprongen van de oude rotten in het vak. En dat alles rond je natuurlijk perfect af met een smakelijke Portugese lunch. Ergens op een terras, ergens in de zon.

5.     Alter do Chão (2100 km vanaf Utrecht, 200 km vanaf Lissabon)


Dat is precies het ras dat je gaat vinden op deze grootste fokkerij van de Alters, De Alter do Chão levert de paarden die je dan ook weer in actie ziet bij de Portugese hofrijschool. De Alter Real is een type Lusitno dat ooit gefokt werd voor de toenmalige Portugese koninklijke familie. Nadat de Altes in de twintigste eeuw bijna verloren gingen, heeft de grootste Portugese paardenfokker ooit, Ruy d’Andrade, twee hengsten gered en de Alter fokkerij weer helemaal tot bloei gebracht.

Gelukkig maar, want nu kun jij het in al zijn glorie bekijken! Met regelmaat zijn er rondleidingen over het terrein van de stoeterij. En zeg nu zelf. Is er iéts mooier dan kijken in een grote loopstal vol met in het dikke stro dommelende wollige bruine veulens? Nu nog totaal onwetend, maar die later stuk voor stuk uit zullen groeien tot een paar van de meest sierlijke paarden ter wereld? Omringt door rijen vol met van die wel heel ontzettend fleurige Portugese tegeltjes? Ik teken ervoor. Jij ook?

Bron: Bitmagazine.nl; Realescuela.org; Arteequestre.pt; Yeguadacartuja.com; Equi-sud.nl; Horseholiday.com; Alterreal.pt
160927052_ABFweb
160927067_ABFweb
031224828_ABFweb