Tristan Tucker
Tristan Tucker Foto: Nikki de Kerf

Tristan Tucker: ‘Een zeker paard is een gelukkig paard’

Nieuws

Als er iemand is die het geluk van zijn paarden hoog in het vaandel heeft staan, is het wel dressuurtrainer Tristan Tucker. Dat geluk zit hem volgens de geboren Australiër niet in een bepaald aantal uren weidegang of een topverzorging. Het bieden van zekerheid door vaste patronen en het uitdagen van het paard, zodat hij trots kan zijn op zichzelf, dát zijn volgens Tristan voorwaarden voor een happy horse. Je lees het gehele artikel in Bit 256, vanaf vrijdag 29 juni verkrijgbaar!


De in Australië geboren paardenman Tristan Tucker (39) deed aan springen, racen en eventing. Tristan woont alweer jaren in Nederland en heeft zich volledig toegelegd op dressuur. Hij slaagt erin om zelf het meest spooky dressuurpaard bomproof te maken en ontwikkelde zijn eigen TRT-Method om ook anderen deelgenoot te maken van zijn manier van werken. Hij runt zijn eigen trainingsstal in Langenboom en rijdt tot op het hoogste niveau dressuur. Regelmatig is hij in de showring te vinden voor demonstraties of een optreden als zijn alter ego: de onhandige Grand Prix-ruiter Brett Kidding.

https://youtu.be/GF39NNa6ocY

Een gelukkig paard


Verwacht van Tristan Tucker geen opsomming van uiterlijke kenmerken waaruit blijkt of een paard gelukkig is of niet. Een lijst met feiten over hoe je je paard moet stallen, rijden of verzorgen geeft hij ook niet. De Australische paardenman leest ‘paardengeluk’ af in de ogen van het paard. Dat klinkt wel erg paardenfluisteraarachtig, maar zo is het niet bedoeld. Door zijn ervaring met duizenden paarden in alle soorten en maten, kan Tristan in één seconde een paard dat hij voor het eerst ziet ‘lezen’. Door middel van lichaamstaal en de energie die het paard uitstraalt. Zo ziet hij ook meteen of het paard goed in zijn vel zit en gelukkig is. Voor de gemiddelde paardenbezitter is dit misschien niet weggelegd. Dus hoe weten wij dan hoe we ons paard gelukkig kunnen maken of houden? Lastig daarbij is bovendien dat het per paard verschilt waar hij blij van wordt. Net als bij mensen eigenlijk. Wat de één gelukkig maakt, werkt voor een ander totaal niet. Daar ligt een schone taak voor de eigenaar of ruiter van het paard: die moet erachter komen waar zijn paard het best bij gedijt.

Zekerheid


Toch kan Tristan wel beschrijven wat een paard, élk paard, gelukkig maakt. “Zekerheid! Een paard dat schrikkerig is, bang voor andere paarden, verlegen, agressief of niet gemotiveerd, is onzeker. Voor een onzeker paard zijn dingen niet duidelijk, dat maakt dat hij ‘ongewenst’ gedrag vertoont. Een paard kan onzeker worden als hij niet weet wat er gaat gebeuren. In de natuur is de planning elke dag hetzelfde: de zon komt op, de kudde gaat grazen, op zoek naar water, enzovoort. Ze weten precies waar ze aan toe zijn. Voor onze gedomesticeerde paarden werkt het hetzelfde: als ze min of meer weten wat er elke dag op het programma staat, geeft dat ze zekerheid, zelfvertrouwen.”
Hoe zorg je dan dat je paard weet waar hij aan toe is? Lees het in Bit 256. Deze editie verschijnt op vrijdag 29 juni en kun je ook online bestellen!