Shire
Shire

Alles over de Shire

Nieuws

Het is wel even slikken als je ineens naast zo’n kolos staat: een paard van bijna duizend kilo, even zwaar als een kleine auto... “Ze mogen dan groot zijn”, stelt Erwin Groen, voorzitter van de Nederlandse Shire Horse Society gerust, “ze zijn de vriendelijkheid zelve. Rustig, koel in het hoofd en lief naar kinderen toe. Het zijn heerlijke paarden.”
[caption id=”attachment_96165” align=”alignright” width=”237”] “Het zijn kolossale dieren, maar niet lomp”[/caption]

Een kleine tien jaar geleden kwam Erwin Groen (34) in aanraking met het ras. “Ik liep op een evenement voor landbouwmachines en maakte even een uitstapje naar het paardengedeelte. Hier zag ik een ploegdemonstratie van twee Shire schimmels.”

“Ik had nog nooit met paarden gewerkt, maar het fascineerde me ontzettend. Eenmaal thuis ben ik mij in het ras gaan verdiepen en binnen een mum van tijd had ik mijn eerste merrie gekocht, en daar is het niet bij gebleven. Ik doe er van alles mee, bijvoorbeeld bomen slepen in het bos.”

“Als iemand vijftien jaar geleden had gezegd dat ik een paard zou gaan kopen, had ik hem hard uitgelachen”, grinnikt Erwin. “Grappig hoe zoiets kan lopen. Inmiddels zit ik helemaal in de paarden en ben ik voorzitter van de Nederlandse Shire Horse Society.”

Koehakkig


“Het zijn kolossale dieren, maar niet lomp”, zegt Erwin. “Je kunt ze herkennen aan hun behang en natuurlijk hun grootte. De gemiddelde hoogte van een Shire is rond de 1.80 meter, maar er zijn ook uitschieters die naar de twee meter gaan.”
‘Het zijn kolossale dieren, maar niet lomp’

Qua kleuren worden het liefst de kleuren zwart, bruin, bay of schimmel gezien. Roan en voskleur zijn niet gewenst. Een ‘goede’ Shire heeft geen grote witte plekken op zijn lichaam.

[caption id=”attachment_96168” align=”alignright” width=”179”] “Je kunt ze herkennen aan hun behang en natuurlijk hun grootte”[/caption]

“Naast hun behang kun je een Shire ook herkennen aan het feit dat ze van oudsher in Engeland koehakkig worden gefokt. Als een paard namelijk in het agrarische werk ingespannen wordt, is het niet handig als hij of zij heel wijdbeens loopt. Vandaar dat koehakkige paarden de voorkeur hadden, maar wel een goede voorwaartse afzet.”

Sportieve Shire


De Shire is natuurlijk uitermate geschikt voor het zware werk: onder andere ploegen en het trekken van wagens. Voor de landbouwmechanisatie hadden Shires een cruciale rol op die gebieden en waren ze dan ook onmisbaar. Er liepen wel honderdduizenden rond in Engeland. Maar zodra de landbouwmechanisatie inzette, verloren de Shires hun oorspronkelijke doel en daalde het aantal snel.
‘Zodra de landbouwmechanisatie inzette, verloren de Shires hun oorspronkelijke doel en daalde het aantal snel’

Hoewel de Shire nog steeds een zeldzaam ras is, wordt er over de hele wereld mee gefokt en is het aantal Shires daardoor redelijk stabiel. De Shire is wel veranderd ten opzichte van het vroegere werkpaard. Onder andere door het kruisen met Clydesdales is de Shire een stuk lichter geworden en zijn ze minder zwaar qua behang.

[caption id=”attachment_96166” align=”alignright” width=”300”] “Het originele fokdoel van een Shire is natuurlijk als werkpaard”[/caption]

“Het originele fokdoel van een Shire is natuurlijk als werkpaard, maar tegenwoordig worden ze ook vaak onder zadel gereden. Er zijn er zelfs combinaties die succesvol tot Z2 rijden. Er vindt dan ook een omslag plaats bij de fokkers: die gaan ook meer voor de moderne, sportieve Shire omdat die paarden handeltechnisch beter in de markt liggen.”

Erwin’s hart ligt toch nog steeds bij de robuuste, ouderwetse Shire. “Met een grove, brede borst en dikke knieën. Het fijne aan een Shire vind ik het feit dat je ze bij wijze van een half jaar op rust kan zetten, maar als je weer aan de gang wil kan je er direct mee wegrijden zonder gekkigheid. Probeer dat maar eens met een warmbloed!”

Wil je deze vriendelijke reuzen live zien? Op 15 september 2018 vindt de jaarlijkse Nationale Shire Show plaats op het KNHS centrum in Ermelo.


Bitmagazine.nl & www.nshs.eu
Shire
140818089_ABFweb
shire