Rassenpassie Fjord
Rassenpassie Fjord

Sander Willems op de bres voor de Fjord

Nieuws

“Het is dit jaar exact 25 jaar geleden dat het eerste veulentje geboren werd op mijn grootvaders fokkerij”, vertelt de Vlaamse Sander Willems (18) enthousiast. “Dit jaar dus een zilveren huwelijk voor onze stal met het Fjordenpaard!”


De stal Houteghem’ heet de fokkerij van Sanders opa. “Dankzij mijn opa ben ik helemaal gek geworden op het Fjordenpaard. Van kleins af aan ben ik ermee opgegroeid. Twee jaar terug heb ik mijn eerste eigen Fjord gekocht, een tweejarige ruin. Het liefste zou ik in de toekomst met die ruin de sport in gaan, voor de koets en onder zadel.”

Vooroordelen


In de sport? Een Fjord? “Ja! Fjorden kunnen het super doen in de sport. Men heeft vaak het beeld van een dikke, slome Fjord, maar dat is onterecht. Je kunt met een Fjord echt ver komen. Onze merries doen het super onder zadel en voor de koets. Een Fjord die we enkele jaren geleden hebben verkocht doet zelfs aan eventing!”

“Het leukste aan het ras vind ik de veelzijdigheid. Vroeger werd het gezien als een boerenknol, een landbouwpaard, maar tegenwoordig is het veel meer dan dat. Ook mensen met sportambities kunnen bij Fjorden terecht: springen, mennen of dressuur, ze draaien er hun hand niet voor om. Daarnaast zijn ze over het algemeen heel lief naar kinderen. Precies een jaar geleden hebben we een hengst gekocht uit Noorwegen, Fjell Finn. Bij mijn jonge neefje is verandert hij spontaan in een kinderpony en heeft hij totaal geen hengstenmanieren.”
‘Bij mijn jonge neefje is verandert hij spontaan in een kinderpony en heeft hij totaal geen hengstenmanieren’

“Waar wij in de fokkerij vaak tegenaan lopen, is het feit dat de focus bij Fjorden teveel ligt op de kleuren. Je hebt verschillende kleurtypes:

  • Brunblakk, bruinvaal;

  • Rodblakk, roodvaal;

  • Gråblakk, grijs;

  • Ulsblakk, geelwit;

  • Gulblakk, geelvaal.


Brunnblakk komt het meest voor, Gulblakk en Ulsblakk het minste. We merken dat er ontzettend veel vraag is voor deze zeldzame kleurtypes, terwijl goede Brunnblakkfjorden blijven staan. De kleur krijgt steeds meer de overhand, terwijl de focus op de Fjord zelf moet liggen, niet op het kleurtje dat hij of zij toevallig heeft. Dat is zo jammer!”

Promoten


“Naast het werk bij onze eigen stal zet ik me ook in als vrijwilliger voor het Belgisch Fjordenpaardenstamboek. Ik zit in de werkgroep communicatie, beheer de website van het stamboek en help ook met de opbouw van het tijdschriftje dat door het stamboek uitgegeven wordt.”

[caption id=”attachment_98983” align=”alignright” width=”300”] Sander met zijn ruin[/caption]

“Mijn andere passie is fotografie, en dit kan ik prima samenvoegen met de Fjorden bij ons op stal, maar ook voor het stamboek ga ik op activiteiten rond om foto’s te nemen. Zoals op de premiekeuringen, hengstenkeuringen, fjordsportdagen, of een boomsleeptoernooi. Ik ben zeer fier dat ik op deze jonge leeftijd kan werken voor het Belgisch stamboek, er is heel weinig jeugd en ik word dus ook volledig gesteund van het stamboek.”
‘Ik ben zeer fier dat ik op deze jonge leeftijd kan werken voor het Belgisch stamboek’

“Dus je ziet: ik ben dag in dag uit bezig met dit prachtige ras. Mijn droom is om later de fokkerij van mijn opa over te kunnen nemen en het werk wat hij 25 jaar geleden begon voort te zetten. Dat is mijn grootste ambitie.”

Bron: Bitmagazine.nl

 
Sander met zijn ruin
DSC_2111
Fjorden
DSC_0631_2