De Stormruiter, hoofdrolspelers Annemaaike Bakker en Jelle de Jong - Foto door Ruben van Vliet
De Stormruiter, hoofdrolspelers Annemaaike Bakker en Jelle de Jong - Foto door Ruben van Vliet De Stormruiter, hoofdrolspelers Annemaaike Bakker en Jelle de Jong - Foto door Ruben van Vliet

Achter de schermen bij de Stormruiter met Judith Pietersen

Nieuws

De Stormruiter. Een weergaloze theatervoorstelling over de strijd tegen het water en het ontstaan van het Friese paardenras, die van 6 september t/m 7 oktober te zien is in Leeuwarden. Meer dan  100 paarden, 22 voorstellingen, 100.000 toeschouwers. Hoe is het om daar met je paard aan deel te nemen? Dressuuramazone Judith Pietersen, die in het stuk de dochter speelt van hoofdrolspelers Jelle de Jong en Annemaaike Bakker, geeft ons een kijkje achter de schermen.

“Ik kende Marijke Akkerman al een langere tijd via het Friese stamboek. Zij is bij de Stormruiter verantwoordelijk voor de dieren. Toen zij mij benaderde voor een rol in de Stormruiter en vroeg of ik hiervoor openstond, hoefde ik hier niet lang over na te denken”, lacht Judith Pietersen. Rijden in de Stormruiter is voor de dressuuramazone natuurlijk geen probleem, maar acteren vormt voor haar wel een nieuwe uitdaging. “Acteren is iets wat me altijd al wel getrokken heeft, maar waar ik niet veel mee gedaan heb. Na de middelbare school, toen ik kon kiezen wat ik wilde, heb ik wel serieus een toneelschool overwogen. Maar de aantrekkingskracht naar de paarden was sterker. Wel heb ik die periode bij de rijvereniging meegespeeld bij aantal kleinere musicals, wat erg genieten was.”

Wedstrijden op een lager pitje

Nu zijn de rollen tijdelijk even omgekeerd en staat het wedstrijd rijden even op een lager pitje, vertelt Judith. “Marijke benaderde mij in september vorig jaar. De daadwerkelijke repetities begonnen pas eind juli dit jaar. We zijn begonnen met een paar keer per week en dan een paar uurtjes. Dus het wedstrijdseizoen ging toen gewoon door, en ook het NK heb ik kunnen rijden. Nu tijdens de shows heb ik wel besloten om vol voor de Stormruiter te gaan en zes weken lang geen wedstrijden te rijden. Soms moet je keuzes maken, en in dit geval was die keuze makkelijk te maken. Het klinkt heel cliché, maar dit is natuurlijk wel een once in a lifetime experience. Wedstrijden rijden is echt mijn passie, maar dat gaat altijd wel door. De Stormruiter is niet iets wat zomaar even weer komt.”

Geloofwaardig acteren

“Nadat Marijke mij had gevraagd voor de rol moest ik wel eerst nog auditie doen, het was namelijk niet zomaar geregeld dat ik de rol kreeg. Regisseur Jos Thie en hoofdrolspelers Jelle de Jong en Annemaaike Bakker zijn eerst nog bij mij op bezoek geweest om een stukje rollenspel met mij te doen om te kijken of ik naast het  rijden ook kon acteren. Zodoende ben ik echt aangenomen voor de rol.” Dat Judith geloofwaardig kan acteren blijkt wel uit de reacties die komen op de show. “In het stuk speel ik een doof meisje van zestien. Dat was natuurlijk wel even wennen, want dan ga je wel even buiten je comfortzone. Maar ik zag het wel als een uitdaging om me in de rol te verdiepen en één te worden met de persoonlijkheid. Ik heb via Skype met Rennie Torensma (zij is zelf doof) en een tolk gewerkt. Zo kon ik ook echt de échte gebaren gebruiken. Verschillende mensen kwamen na de show naar ons toe en waren ervan overtuigd dat ik écht doof was. Dat was natuurlijk een fantastisch compliment om te horen, en een teken dat het wel echt geloofwaardig overkwam.”

Na de Stormruiter

Helaas is het na deze week afgelopen met de Stormruiter, a.s. zondag 7 oktober is de laatste show. En dan? “We hebben het er wel eens over dat het straks wel raar zal zijn als het weer voorbij is. Je bent nu namelijk één grote familie als het ware. Dus het wordt straks wel even heel rustig en weer wennen, haha! Of ik ooit weer in zoiets ga acteren weet ik niet. Ik heb wel met verschillende mensen besproken dat mocht er ooit iets zijn (met of zonder paard) wat bij mij past… Je weet maar nooit natuurlijk! De sport is natuurlijk prioriteit nummer één, dat gaat straks wel weer volop voor. Maar als ze me nog een keer voor zoiets vragen denk ik niet dat ik snel nee zal zeggen!”
Straks kan Judith echter wel de sport en de Stormruiter nogmaals een keer combineren. “Dit is verder nog niet bekendgemaakt, maar Rogier Bosman, degene die alle muziek voor de Stormruiter heeft geschreven, en ik gaan de samenwerking aan om voor mij en Limited Edition een kür op muziek te maken!”


Dagplanning Stormruiter

Op showdagen (woensdag t/m zondag) train ik ‘s ochtends de paarden voor het KFPS-verrichtingsonderzoek. Dan rij ik door naar huis en train ik de paarden daar. Dan rond 16:00 uur stap ik in de auto richting Leeuwarden.
17:00 – Aankomst in Leeuwarden. Installeren, spulletjes klaarleggen, etc.
18:30 – Korte bijeenkomst met  de regisseur. Het bespreken van de verbeterpunten van de vorige dag en/of succes wensen met de voorstelling van vandaag. Daarna wordt het licht gecheckt en intussen wordt Limited Edition of Wylster 463 (deze paarden wisselen elkaar af met de shows) voor mij klaargemaakt door een groom.
20:00 – Begin van de show. Ik ga dan naar ‘haar en make-up’. Mijn haar wordt helemaal ingevlochten en opgestoken voor de pruik.
20:30 – Richting het paard, dat opgezadeld klaar staat.
20:50 – Opstappen en inrijden
21:10 – Weer van het paard af, paard wordt overgenomen, naverzorgd en klaargemaakt voor het optreden.
21:30 – 22:00: Pauze in de voorstelling. Ik krijg een microfoon, mijn kostuum gaat aan en ik krijg de pruik op. Na de pauze mogen Limited/Wylster en ik het podium betreden.
23:00 – Einde show, paard naverzorgen en zelf omkleden. Limited blijft van vrijdag tot zondag altijd logeren. Wylster wordt gebracht en gehaald door de eigenaar.
23:30/00:00 – Richting mijn slaapplaats in Leeuwarden.


[gallery type=”slideshow” ids=”https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/10/IMG_9828.jpg|Judith’s trots Limited Edition staat in zijn tijdelijke nieuwe stal te wachten tot hij het podium mag betreden,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/10/IMG_9836.jpg|Limited heeft vanuit zijn stal mooi uitzicht op de prachtige koetsen die klaarstaan om tijdens de show te worden gebruikt,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/10/IMG_9839.jpg|Vanuit de losrijbaan kun je zo richting ‘het podium’ rijden,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/10/IMG_9843.jpg|Vanuit de coulissen kunnen we mooi even spieken bij de generale repetitie. Nu nog voor een lege zaal, straks zit het er vol met mensen.,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/10/IMG_9846.jpg|Er wordt nog even gezongen in normale kleren, straks zullen deze mensen er allemaal heel anders uitzien! ,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/10/IMG_9853.jpg|‘Moeder en dochter’ samen bij de afdeling haar en make-up. Hoofdrolspeelster Annemaaike krijgt zo haar pruik op,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/10/IMG_9856.jpg|Alle pruiken liggen al klaar,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/10/IMG_9861.jpg|Ook ligt voor iedereen al een eigen geluidsset klaar,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/10/IMG_9872.jpg|Judith en haar jurk, in de show herken je haar niet meer terug! ,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/10/Stormruiter-Foto-Ruben-van-Vliet-4.jpg|De Stormruiter - Foto door Ruben van Vliet,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/10/Stormruiter-Foto-Ruben-van-Vliet-6.jpg|De Stormruiter, hoofdrolspelers Annemaaike Bakker en Jelle de Jong - Foto door Ruben van Vliet,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/10/Stormruiter-Foto-Ruben-van-Vliet-9.jpg|De Stormruiter - Foto door Ruben van Vliet,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/10/Stormruiter-Foto-Ruben-van-Vliet-21.jpg|De Stormruiter - Foto door Ruben van Vliet,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/10/Stormruiter-Foto-Ruben-van-Vliet-30.jpg|De Stormruiter - Foto door Ruben van Vliet,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/10/Stormruiter-Foto-Ruben-van-Vliet-2.jpg|De Stormruiter - Foto door Ruben van Vliet” orderby=”rand”]
Bron: Bitmagazine.nl

Bekijk ook:

Judith’s trots Limited Edition staat in zijn tijdelijke nieuwe stal te wachten tot hij het podium mag betreden
Limited heeft vanuit zijn stal mooi uitzicht op de prachtige koetsen die klaarstaan om tijdens de show te worden gebruikt
Vanuit de losrijbaan kun je zo richting ‘het podium’ rijden
Stormruiter - Foto Ruben van Vliet-2
Stormruiter - Foto Ruben van Vliet-4
Stormruiter - Foto Ruben van Vliet-9
Stormruiter - Foto Ruben van Vliet-21
Stormruiter - Foto Ruben van Vliet-30
Vanuit de coulissen kunnen we mooi even spieken bij de generale repetitie. Nu nog voor een lege zaal, straks zit het er vol met mensen.
Er wordt nog even gezongen in normale kleren, straks zullen deze mensen er allemaal heel anders uitzien!
‘Moeder en dochter’ samen bij de afdeling haar en make-up. Hoofdrolspeelster Annemaaike krijgt zo haar pruik op
Alle pruiken liggen al klaar
Ook ligt voor iedereen al een eigen geluidsset klaar
Judith en haar jurk, in de show herken je haar niet meer terug!