180403224_ABFweb
180403224_ABFweb

Wat te doen bij een bevroren en besneeuwde blubberbak?

Nieuws

In de lente heeft je paard het mooie weer in zijn bol, in de zomer stikt het van de horzels, in de herfst waai je van je paard en in de winter… zit je met een bevroren en besneeuwde blubberbak! Sommige van ons hebben een mooie binnenbak ter beschikking, maar voor wie dit niet heeft, komen deze winterse tips vast als geroepen!



Wees het slechte weer voor


Wil je ook in hartje winter nog van je rijbak gebruik kunnen maken, dan moet je het slechte weer voor zijn. Een bodem waar houtsnippers, vlokken van kunststof (zoals tapijtsnippers) of kokosvezels in vermengd zitten vriest minder snel aan. Wist je dat het soms tot wel 5 graden kan schelen voordat de bodem bevriest? Een klein nadeel aan het gebruik van houtsnippers is dat het hout gaat rotten en op den duur uit de bodem verdwijnt. Kokosvezels of kunststofvlokken zijn vaak kostbaar, maar wel een stuk duurzamer.

Een bak die netjes wordt onderhouden en met regelmaat wordt gesleept blijft langer bruikbaar. Is er vorst op komst? Kijk dan of het je lukt om voor vorst de hobbels en bobbels in je bak vlak te slepen. Zelfs op een bodem die bevroren is, maar wel mooi egaal, kun je nog best aardig met je paard trainen!

Red de boel met zout


Door het strooien van zout kun je ervoor zorgen dat het vocht in je rijbak minder snel bevriest. Net als bij slepen moet je ook met strooien op tijd beginnen: pekel strooien wanneer de bodem reeds bevroren is, heeft weinig zin. Schrik trouwens niet van de hoeveelheid zout die nodig is om de gehele bak te bedekken: je kunt er aardig wat zakken van 25 kilo in kwijt. Combineer strooien met slepen voor een optimaal resultaat.

Kijk wel uit wanneer je paard last heeft van mok of kleine wondjes: zout kan heel vervelend prikken! Een laagje vaseline over de gevoelige plekjes voorkomt dat het zout de huid aantast. Hoewel een beetje zout de hoeven geen kwaad doet, is het wel verstandig om de hoeven voorafgaand aan het rijden in te vetten en/of na het rijden even af te spoelen met warm water.

Sneeuw weg of niet?


Met een beetje geluk houden we het deze winter op vorst, regen en wind, maar mocht er toch sneeuw vallen dan sta je voor een nieuw dilemma: schuiven of laten liggen? Hoewel een goede laag sneeuw ervoor kan zorgen dat een keiharde, ongelijke bodem enigszins vlak oogt, is het soms toch verstandiger om de sneeuw weg te schuiven. Zeker als je van plan bent om je paard in de bak los te laten. Zo voorkom je dat de sneeuw onder de paardenhoeven wordt aangestapt en er zich een spiegelgladde ijsvlakte vormt.

Nog een handige tip: ben je van plan om te rijden in de sneeuw? Smeer dan een dikke laag vaseline onder de hoeven. Zo voorkom je dat het ijs proppen vormt en je paard uitglijdt: zeker bij paarden op ijzers! Hebben de ijzers van je paard een schroefdraad? Dan is het indraaien van stiften geen overbodige luxe. Je kunt je hoefsmid ook vragen of hij preventief sneeuwzooltjes – een soort rubbertjes – tussen het ijzer kan slaan. Zo blijft er zeker geen sneeuw onder de hoeven plakken!

Klaar klusjes rondom stal


Zijn alle hobbels en bobbels in het zand vastgevroren of heb je de grote pech dat je bak écht te nat is? Dan zit er niets anders op dan je tijd op stal op een andere manier benutten! Een paar leuke suggesties op een rijtje:

  • Neem je paard mee op buitenrit! Als het heeft gevroren is voorzichtigheid natuurlijk wel geboden, maar het is voor jou en je paard een opperbeste manier om een frisse neus te halen.

  • Ruim je zadelkamer op… of probeer er op z’n minst een georganiseerde chaos van te maken!

  • Blijf lekker binnen en sla aan het knutselen! Je vindt hier een leuk overzichtje van DIY’s: van het versieren van hoefijzers voor de kerst tot het maken van een armbandje van paardenhaar!

  • Help je paard fit de winter door met stretchercises, crunches of de Spaanse pas. Daar heb je bijna geen ruimte voor nodig!


Bron: Bitmagazine.nl