-

Van chaos naar georganiseerde chaos

Arnd Bronkhorst

Opruimen is nou niet echt iets wat we graag doen, toch? Maar er is niks irritanter dan 10 waardevolle minuten van je rijtijd te moeten spenderen aan een zoektocht naar een missende handschoen. Met de volgende tips kun je jouw spullen makkelijk opbergen en verlies je nooit meer waardevolle tijd door een vervelende zoektocht.

1. Bepaal welke spullen echt nuttig zijn

Bekijk eens goed welke spullen bij jouw op stal of in de zadelkamer nou echt meer waarde hebben. Een paar emmertjes bewaren waar paardensnoepjes in hebben gezeten, kan handig zijn om spulletjes te organiseren of voer in op te slaan. Maar stapels emmertjes zijn misschien een beetje overbodig.

2. Gooi nutteloze samples weg

Proefzakjes, proefflesjes en andere kleine spulletjes die je hebt gewonnen of gekregen om te proberen, maar je niet gebruikt. Gooi ze weg, of beter, geef ze weg aan iemand die het wel gebruikt. Vervuil de stal en zadelkamer niet met spullen waar je niks aan hebt.

3. Soort bij soort

Probeer de spullen die wel nuttig zijn, uit te zoeken en te groeperen. Dekjes bij de dekjes, alle shampoos en verzorgingsproducten op dezelfde plek, hoofdstelonderdelen bij elkaar. Dit zorgt er voor dat je iets makkelijker kunt vinden en minder snel vergeet.

4. Breng orde met mandjes of dozen

In plaats van alles bij elkaar zetten, waardoor het gemakkelijk door elkaar gaat, kun je elke groep een eigen mand of doos geven. Doorzichtige boxen zijn makkelijk, omdat je dan snel kan zien wat er in zit. Maar met gekleurde mandjes en dozen kun je de zadelkamer een eigen stijl geven.

5. Vergeet de kleine spulletjes niet

Hersluitbare zakjes, etuitjes of make-up tasjes zijn erg handig om kleinere spulletjes in op te slaan. Het voorkomt dat er te veel ruimte wordt ingenomen door allerlei doosjes en het vermindert verspilling. Niks is irritanter dan elastiekjes die overal en nergens liggen. Daarnaast ziet het er opgeruimd uit en het is een handige manier om spulletjes te groeperen. Bijvoorbeeld een EHBO tasje, vlechttasje, etc.

6. Haakjes & kapstokken

Haakjes zijn een handige manier om spullen te organiseren. Bijvoorbeeld een rij haakjes voor halster, eentje voor touwen, eentje voor jassen etc.

7. Investeer in een ophangbare opbergzak

Deze zak kun je aan de deur van de zadelkamer of zadelkast hangen. Een handige manier om veel gebruikte spullen te organiseren. Denk aan borstels en sprays.

8. Maak dingen zichtbaar en toegankelijk

Stapel de spulletjes zo min mogelijk. Hierdoor kan je beter zien wat je allemaal hebt en blijft er niks vergeten achter in de verborgen hoekjes.

9. Labels maken het makkelijker

Je kunt nog een beetje tijd besparen tijdens het zoeken door dozen, boxen en mandjes te labelen. Hierdoor weet je direct in welke je moet zoeken naar bepaalde spullen. Niet alleen handig als veel mensen dezelfde spullen gebruiken, maar ook om orde te scheppen voor jezelf.

10. Houd het netjes

Nu je op stal en in de zadelkamer alles op orde hebt gebracht, is het ook belangrijk om het zo te houden. Houd je daarom aan de drie gouden regels:

  1. Leg spullen weer op dezelfde plek terug na gebruik
  2. Gooi de mandjes, dozen of boxen niet te vol
  3. Zorg voor een prullenbak in de buurt

Opruimen is misschien niet een leuk klusje, maar een geordende stal en zadelkamer kunnen een groot verschil in tijd maken. Op deze manier kun je jouw kostbare tijd veel efficiënter gebruiken en worden veel vervelende zoektochten je bespaard.

Bron: Horse Network

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant