100607519_ABFweb
100607519_ABFweb

10 to do’s voor het einde van 2018

Nieuws

Met het houden van paarden gaat de tijd vliegensvlug voorbij én over iets meer dan twee weken is het alweer 2019. Als hulpmiddel voor elke paardeneigenaar voor wat er nog moet gebeuren voordat de jaarwisseling plaatsvindt tref je hieronder 10 to do’s aan.



 1. Met zout strooien:




Strooizout, om de wegen begaanbaar te houden, is niet het enige belangrijke zout in de winter. Ook voor jouw paard is zout ‘s winters heel belangrijk. Waar het zout ‘s zomers dient om het tekorten door inspanning en transpiratie te compenseren helpt zout jouw paard in de winter door dorst te creëren. In de winter is het namelijk belangrijk dat paarden voldoende drinken om uitdroging te voorkomen. Lees meer over alle fabels en feiten rondom het toedienen van zouten en elektrolyten.

2. Wormen, mestonderzoek, inentingen en weidemanagement:


Ga na of jouw paard of pony dit jaar al zijn wormenkuren heeft gehad en ga volgens jouw gebruikelijke frequentie ook door met het geven van wormenkuren aan jouw paard of pony. Infectieuze larven overleven namelijk tot wel 3 maanden, ook al is de temperatuur laag. Enkel matige tot strenge vorst doodt alle infectieuze larven. Een wormenbestreidingsprogramma geldt dus ook in de winter. Controleer ook de mest van jouw paard of pony in de winter op afwijkingen en als je dit nog niet in de herfst hebt laten doen, laat dan alsnog een mestonderzoek uitvoeren om te zorgen dat je uitkomt op 3 tot 4 mestonderzoeken per jaar. Kijk ook na of jouw paard of pony al zijn of haar inentingen dit jaar gehad heeft en overleg met de dierenarts in geval je ontdekt dat je nog een inenting gemist hebt wat je dan moet doen. Verder is het nu het moment om als paardeneigenaar besluiten te nemen over het weidemanagement en is het handig om de conditie van jouw weide in het vizier te houden gezien de periodes van vorst. Als er nog genoeg gras in de weide te vinden is dan kan het vanuit het oogpunt van weide hygiëne ook verstandig zijn om in de late winter en de vroege lente andere herkauwers de weide te laten begrazen. Hierdoor wordt de infectiedruk namelijk aanmerkelijk verlaagt en lopen paarden minder risico op de opname van voor hen aanwezige infectieuze larfjes.

3. De hoeven na laten kijken:




Voorkom uitglijders! Een paard of pony die ‘s winters met ijs of sneeuw op de weide staat of een buitenrit maakt heeft meer grip zonder hoefijzers. Paardeneigenaren laten de ijzers of de helft ervan dus soms verwijderen in de winter. Dit scheelt in de kosten en geeft de hoeven wat ‘lucht’. Wel is het zo dat dit niet bij ieder paard zomaar kan. Laat daarom jouw hoefsmid komen om te bepalen of voor jouw paard of pony de hoefijzers eronder uitgehaald kunnen worden. Moeten de ijzers erop blijven dan zijn er ook speciale zooltjes verkrijgbaar, die onder de hoef geplaatst worden en waardoor de sneeuw niet aan de hoef vast gaat klonteren.

4. De ultieme buitenrit maken:


Als de ijzers eraf zijn dan is het, in het verlengde van de vorige tip, natuurlijk heerlijk om nog één keer dit jaar met jouw paard of pony de ultieme buitenrit te maken. Bij voorkeur in een dik pak witte poedersneeuw.


5. De stal versieren:


Leuk! Kerstmis komt eraan. Breng zoveel mogelijk tijd met je paard of pony door en versier voor extra sfeer de stal van je geliefde paard of pony. Wees wel een tikje voorzichtig met al het dennengroen, omdat dit giftig is voor je paard en plaats het dus zodanig dat je paard er niet bij kan om te ‘proeven’ hoe het smaakt.


6. Beweging gelijkwaardig houden:


Jouw paard of pony heeft 4 uur per dag beweging nodig om gezond, fit en sterk te blijven. Het liefst krijgt hij die beweging verdeeld over de dag, maar ‘s winters kan dit nog weleens een uitdaging zijn. Wees lief voor de mond van jouw paard door het bit vooraf te verwarmen en zorg voor een goede warming-up van de spieren van jouw paard of pony voor jullie aan de slag gaan. Varieer ook met de vormen van beweging en de ondergrond waarop gewerkt wordt door bijvoorbeeld jouw paard of pony te longeren, los te gooien in de binnenbak of paddock, een stapmolen te gebruiken of juist een keer buiten te gaan rijden.

7. Ventilatie, waterleiding en de daken checken


Controleer of de ventilatie op stal goed genoeg is. Er mag geen sprake van tocht zijn en een stal moet warm genoeg zijn, maar enige ventilatie en frisse lucht is wel gewenst om luchtwegklachten bij paarden te voorkomen.

Ook is het verstandig om voor de vorstperiode begint alle waterleidingen na te lopen (of dit te laten doen door een professional), omdat de toevoer van water belangrijk is en paarden goed moeten drinken op koude dagen. Sluit de buitenkranen tijdig af en controleer de leidingen op vorst en scheurtjes. Als je constateert dat een waterleiding bevroren is dan zul je de hoofdkraan af moeten sluiten en kun je vervolgens ontdooien door; een luik of raam te openen of door de verwarming hoger te zetten. Soms helpt een föhn en een doek met warm water om de waterleiding wikkelen ook al. Lukt het ontdooien niet of zie je scheurtjes in de waterleiding dan is het raadzaam om een loodgieter te bellen. Wacht niet te lang, want de schade kan dan alleen maar groter worden.

De daken van een stal worden nogal eens vergeten, totdat er een storm opdoet of tot er sneeuw valt. Controleer dus in de begin van de wintertijd de stevigheid van de constructie en kijk of sneeuw makkelijk weg kan. Als het teveel blijft liggen kan het erg zwaar worden (vooral bij een paardenstal met een plat dak is het opletten geblazen, omdat de sneeuw van een schuin dak afschuift). Kijk ook de dakgoten na, want als daar teveel rommel in ligt dan kan het smeltwater niet weglopen.


8. Paardenverzekering nakijken:


Dit is vooral even fijn voor je portemonnee als blijkt dat je kunt besparen. Kijk dus, net als voor je eigen verzekeringen, ook even jouw paardenverzekering na om te zien hoeveel je dit jaar kwijt was aan die verzekering van je paard. Wil je dit in 2019 hetzelfde blijven betalen of ga je overstappen? Wil je dezelfde dekking blijven behouden of niet? Dit soort vragen kun je je allemaal voor de jaarwisseling stellen. Uiteraard is het ook handig om een keer de tijd te nemen om de polisvoorwaarden door te lezen en te kijken of daar nog wijzigingen in aangebracht zijn.


9.  Een Oud en Nieuw plan opstellen:


Hoe bang is jouw paard voor vuurwerk? Train je paard alvast met een cd met vuurwerkgeluiden op de harde knallen die komen gaan of oefen met ‘boomproeftrainingen’ de schrikreactie op lichtflitsen. Inspecteer ook tijdig de locatie waar jouw paard of pony zal staan; kies je voor de stal of de weide. Als je voor de stal kiest is het handig om te controleren of er geen uitstekende voorwerpen zijn, waaraan je paard zich in een schrikreactie kan verwonden. Op de weide is het vooral van belang dat de omheining stevig is en dat ook hier geen vreemde voorwerpen in het weiland liggen. Meer tips om de jouw paard veilig en zo stressvrij mogelijk door Oud en Nieuw te lozen, lees je hier.

[gallery link=”none” size=”medium” ids=”https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/12/151123186_ABFweb.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/12/170414025_ABFweb.jpg|”]

10. Goede voornemens bedenken


Jouw trainingsschema’s, goede voornemens en plannen voor 2019 kun je mooi voor de jaarwisseling bedenken. Zo kun je gelijk op 1 januari 2019 starten met al deze plannen en ga je voorbereid het nieuwe jaar in!

Bron: Bitmagazine.nl
140602290_ABFweb
080716888_ABFweb
101207877_ABFweb
170414025_ABFweb
151123186_ABFweb
141027423_ABFweb
141027414_ABFweb
100609759_ABFweb
120427077_ABFweb
170220225_ABFweb (1)