-

DIY: Versier een hoefijzer voor kerst

Ivonka Dopieralski

Lekker knutselen in de decembermaand? Maak dan zelf een versierd hoefijzer! Leuk voor in huis of in de stal met kerst.

Creatieve duizendpoot Jolande Weernink-Klein Braskamp en haar dochter Danique geven de kerst een subtiel paardentintje met dit versierde hoefijzer. Zelfs als je wat minder creatief bent, gaat het je lukken om zelf een hoefijzer te versieren en je kerst een paardentintje te geven.

Benodigdheden:  • Oud hoefijzer
  • Azijn verdund met water
  • Aluminiumfolie
  • Spuitverf
  • Lint (10 mm breed)
  • Takjes groen (bijv. bonte huls, skimmia, bonte en groene buxus of klimop met bloemknopjes)
  • IJzerdraad (donkergroen)
  • Lijmpistool
  • Tangetje
  • Decoratie (kleine dennenappeltjes, sterretjes, etc.)

Stap 1: Zoek een hoefijzer

Ga op zoek naar een hoefijzer om te decoreren. Dit kan natuurlijk een hoefijzer zijn van jouw eigen paard, maar als je de hoefsmid lief aankijkt mag je er vast wel eentje hebben. Het formaat van het hoefijzer maakt weinig uit, al is een groter ijzer vaak gemakkelijker en mooier te decoreren. Ideaal is een hoefijzer met stiftgaten, dit  kun je namelijk simpel ophangen en beter decoreren.

Stap 2: Verwijder de roest

Vaak zijn oude hoefijzers een beetje aan het verroesten. Roest kun je simpel verwijderen door het ijzer in een badje van azijn en warm water te leggen. Even schoonwrijven met een stukje aluminiumfolie… En je ijzer ziet er weer als nieuw uit!

Stap 3: Verf het ijzer

Als het hoefijzer weer mooi schoon en droog is, pak je een bus spuitverf erbij. Het is belangrijk om het ijzer te spuiten, omdat het anders op korte termijn weer gaat roesten. Wij kiezen ervoor om het ijzer zilver te spuiten, maar eigenlijk kun je elke gewenste kleur kiezen. Laat de verf een nachtje drogen, voordat je begint met het decoreren van het hoefijzer.

Stap 4: Rijg lint door de gaten

Begin met het rijgen van het lint in een kleur naar keuze. Je start bij het ene stiftgat en rijgt door de nagelgaten naar het andere stiftgat. Soms is het lastig om het lint door de nagelgaten te krijgen, dan kan het helpen om met iets puntigs zoals een satéprikker het lint door de gaten te steken. Vervolgens laat je aan beide kanten het lint even ver uitsteken, hierin maak je eerst een stevige knoop. Daarna kun je de knoop verbloemen door een strik in de uiteindes te leggen. (Klik op de foto voor een grotere afbeelding.)

Stap 5: Maak boeketjes van takjes groen

Na het rijgen van het lint, ga je aan de slag met de takjes groen. Maak van een paar takjes een klein boeketje. Dit doe je door een paar takjes bij elkaar te houden, vervolgens draai je met ijzerdraad om het begin van de takjes, zodat de takjes netjes bij elkaar blijven. Daarna houd je de takjes op het hoefijzer, met de steeltjes wijzend naar de lip van het hoefijzer en kun je de juiste plek bepalen. Vervolgens draai je met ijzerdraad om de takjes en het ijzer heen, om het aan elkaar te bevestigen. Probeer het ijzerdraad zo strak mogelijk eromheen te draaien, zodat het op de juiste plek blijft zitten. Na het afknippen van het draad, draai je de uiteindes om een takje heen. Vervolgens maak je nog een klein boeketje dat je in tegen
overgestelde richting op het hoefijzer bevestigt. (Klik op de foto voor een grotere afbeelding.)

Stap 6: Decoreer de takjes groen

Nu de basis van het ijzer af is, begin je met de decoratie. Met een lijmpistool kun je heel simpel leuke versierselen op het hoefijzer plakken. Deze plak je op de steeltjes van de takjes groen waardoor het ijzerdraad niet meer opvalt. Denk bijvoorbeeld aan kleine dennenappeltjes, houten sterretjes, strikjes of decoratiebesjes. Met een flinke klodder lijm druk je de decoratie op de gewenste plek, druk het even goed aan totdat de lijm droog genoeg is. Pas wel even goed op, de lijm is namelijk erg heet! (Klik op de foto voor een grotere afbeelding.)

En klaar…

Laat de lijm goed drogen en ga op zoek naar een mooi plekje voor jouw gedecoreerde hoefijzer. Bijvoorbeeld in jouw huiskamer, zadelkamer, kantine of op een grote staldeur. Pas wel op dat het ijzer niet te dicht in de buurt van je paard hangt, niet al het groen is veilig voor paarden om te eten.

Nog meer kerst DIY? In Bit 261, die verschijnt op vrijdag 7 december, vind je een stappenplan voor het maken van een hoefijzerkrans.

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant