Huifbed 3
Huifbed 3

Huifbed rijden voor gehandicapten

Fun

“Als ik er zo van geniet, dan gun je dat anderen mensen toch ook!” Dit is de drijfveer geweest voor Ina de Kok, geboren Zeeuwse, om voor mensen met een beperking die nauwelijks of helemaal niet kunnen lopen, een mogelijkheid te creëren om dichtbij paarden te kunnen zijn. Zo is stichting Huifbedrijden de Bevelanden ontstaan.

Huifbed

Ina en haar Fjorden werken sinds 2013 jaar met een huifbed. Een huifbed is een stalen constructie waarin twee getrainde paarden lopen. Op de ruggen van de paarden ligt een zeil, waarop een deelnemer van het huifbedrijden kan worden gelegd. “Tijdens het rijden worden vitale lichaamsfuncties, zoals stofwisseling en spijsvertering, gestimuleerd. Bij mensen die weinig kunnen lopen, werkt dit heilzaam”, legt Ina de Kok uit.

Lichamelijk contact

Al jaren verzorgde Ina huifkar ritten voor mensen met een beperking. Door het plezier en de ontspanning die ze zag bij de mensen die met haar mee gingen, is het idee ontstaan om deze ritten structureel aan te bieden. En dan het liefst op een manier dat er nog meer lichamelijk contact ontstaat tussen mens en paard. Voor veel van de mensen die met haar mee gingen, is zitten meer belastend dan liggen en zo is het idee om met een huifbed te werken geboren.

Fjorden

“Het delen van mijn hobby en op die manier iets bij te dragen aan het welzijn van anderen geeft mij enorm veel energie”, vertelt Ina. “Mijn Fjorden zijn door hun stabiele karakter en hun sterke lijf zeer geschikt voor dit werk”, voegt Ina daar nog aan toe. De paarden houdt ze trouwens heel goed in de gaten. Zo wordt de plek van de paarden voor de kar regelmatig gewisseld. Ina: “Anders worden ze eenzijdig belast en kunnen ze uit balans gaan lopen.”

Speciaal huifbed

Ondanks het enthousiasme van Ina, was dit project niet zomaar van de grond. Het speciale huifbed is een kostbare investering. Daarnaast waren er heel wat vrijwilligers nodig om te helpen tijdens het huifbed rijden. Gelukkig kan de stichting tegenwoordig rekenen op veel hulp, zowel praktisch als financieel, waardoor het heilzame werk voor de mensen structureel kan worden aangeboden.

Training

“Niet elk paard is geschikt voor dit werk”, aldus Ina. “Dat merk ik snel genoeg. Want voordat ze dit werk mogen doen, neem ik ze eerst tientallen keren mee naar braderieën, markten en andere gelegenheden met veel prikkels. Ze moeten nergens meer van op kijken.” Want ook in de bak, waar het huifbed rijden plaatsvindt, kan er iets onverwachts gebeuren. “Veiligheid gaat boven alles.”

Cadans

Ook krijgen de twee paarden een gerichte training in het aangespannen rijden. Hoe beter de samenwerking, hoe meer eenheid. Door het gelijkmatig stappen van beide paarden ontstaat er een ritmische cadans van schouders en paardenbillen die vervolgens een heel aangenaam gevoel kan overbrengen aan de cliënten op het huifbed. Zo kan er optimale ontspanning ontstaan.

Maatwerk

De lighouding van de client wordt bepaald aan de hand van de lichamelijke beperking. Wat voor de een prettig is, kan voor de ander veel minder ontspanning opleveren. Goed observeren van de reacties is een voorwaarde. Ina: “Het kan niet anders dan maatwerk zijn.” En die uitdaging, om voor elk mens zoveel mogelijke positieve effecten te creëren, gaat Ina nog elke week graag aan. Buitengewoon goed kijken, zoveel mogelijk contact maken, samenwerken en zo met elkaar genieten van de paarden!

Bron: Bit &Cap

Huifbed 1
Huifbed 4
Huifbed
Huifbed 2
Huifbed buiten
Huifbed knuffel
valentino-klein-150x150
HB1
Huifbed
knuffel1
huifbed1-300x225
huifbed2-300x225
Huifbed 5