gebitscheck
gebitscheck

4 veel voorkomende gebitsvragen beantwoord

Nieuws

Een goed functionerend gebit is essentieel om je paard in optimale conditie te houden. Het paardengebit groeit gedurende het gehele paardenleven door en is aangelegd om ruwvoer van grove structuur te vermalen. Het is daarom belangrijk dat het paardengebit regelmatig gecontroleerd wordt.


Wanneer is mijn paard uitgewisseld?


Paarden beginnen met het wisselen van de snijtanden op 2,5 jarige leeftijd. Ook worden de melkkiezen, ook wel doppen genoemd, van in totaal 12 kiezen gewisseld. Deze doppen vindt men nog wel eens in de stal. Tijdens het verliezen van deze doppen kunnen paarden soms wat minder eten en/of zwellingen krijgen aan de kaak. Het manueel verwijderen van deze doppen kan het paard soms veel verlichting geven in de mond. Paarden zijn uitgewisseld op een leeftijd van 4,5 jaar.


Heeft mijn oudere paard een gebitsbehandeling nodig?


Gemiddeld groeit het gebit van een paard tot ongeveer 15 jaar door, waardoor oudere paarden vaak minder last hebben van scherpe punten of grote haken. Maar omdat oudere paarden relatief weinig wortels meer aan hun kiezen hebben zitten, kunnen de kiezen en tanden los gaan zitten. Tussen deze losse tanden en kiezen kunnen holtes ontstaan waar voedsel tussen komt te zitten. Dit voedsel kan een ontsteking van het tandvlees veroorzaken met alle gevolgen van dien. Oudere paarden hebben dus net zoals jonge paarden regelmatig (+/- 1 keer per jaar) een gebitsbehandeling nodig!


Hoe herken ik problemen met kiezen en/of tanden?


Allereerst kunnen paarden problemen ondervinden met eten. Voorbeelden hiervan zijn proppen maken van het ruwvoer, knoeien met brokken en/of langzaam eten. Als paarden slecht eten wordt het voer slecht vermaalt. Deze grote voedseldeeltjes kunnen koliek en vermagering
veroorzaken. Ten tweede kan men rijtechnische problemen ervaren zoals een slechte aanleuning, staken, tong uit de mond en/of geen lengte buiging willen aannemen.


Is gebitsbehandeling zonder sedatie mogelijk?


Helaas is dit meestal niet het geval. Veel paarden vinden de mondsperder en de vijl toch wel erg spannend en hebben een kleine sedatie nodig zodat het voor zowel het paard, de dierenarts als de eigenaar veilig is. Door de sedatie ontspannen paarden ook de kaakspieren waardoor het ook mogelijk is om goed achterin de mond te komen. Hele brave paarden die weinig onderhoud nodig hebben kunnen eventueel met de hand zonder sedatie behandeld worden.


Annette Dijkstra
Paardendierenarts en tandarts De Hofstede