cico
cico

De Kruising: Arabisch Volbloed x Tuigpaard

Nieuws

De Kruising:
Arabisch Volbloed x Tuigpaard
Naam: Cico
Stokmaat: 1.72 m
Geslacht: ruin
Kleur: vos



Amber Huizing kreeg haar paard Cico twee jaar geleden als leerpaard. “Hij was braaf bij het uittesten en het was een erg lief paard”, noemt ze als reden dat ze hem heeft gekocht. “Hij is een heel goed leerpaard voor mij geweest, omdat hij mij ook heeft geleerd om te blijven zitten bij verschillende gekke moves”, vertelt ze. Cico is dus niet de makkelijkste en dat wijt Amber aan zijn bloedvoering. Ze noemt de kruising Arabisch Volbloed x Tuigpaard een aparte keuze en weet niet wat de reden voor deze kruising is.



Kruis van Arabisch Volbloed


“Ik weet niet waarom ze deze kruising gemaakt hebben, maar ik weet wel dat hij tot zijn negende voor de kar heeft gelopen dus dat zou de reden kunnen zijn. Cico zijn moeder is een
Tuigpaard en zijn vader een Arabisch Volbloed.” In zijn bouw zijn beide rassen terug te zien, vindt Amber. “Cico heeft zijn middenstuk en zijn kruis meer van een Arabier, alleen is hij gewoon een stuk groter. Zijn mooie grote dikke nek met veel front heeft hij van een tuiger en ook zijn grote hoofd komt van de Tuigpaardkant. Hij heeft wel wat meer knie-actie, dit zie je vooral in galop. Verder heeft hij heel veel front en een groot hoofd met een kort lichaam en een staart die hij altijd lekker hoog de lucht in heeft.”



Rondgeribd


Zijn bouw maakt hem volgens Amber wat lastiger te rijden. “Hij is extreem rondgeribd. Hierdoor komen mijn benen niet zo ver onder het dekje (omdat ik zelf ook nog klein ben) en daardoor kan ik niet de meest geweldige hulpen geven. Hij is vaak erg druk en moeilijk in de aanleuning, tevens doordat hij zoveel front heeft. Ook is hij door zijn postuur niet zo soepel in zijn lichaam en dit hindert ons in de dressuur. Een probleem is het niet, want hij hoeft alleen maar op wedstrijd zo lang hij het leuk vindt.”


Schrikkerig


“Cico is al 19 jaar, maar dat zal je zeker niet zeggen. Hij ging er eerst altijd vandoor als hij er even geen zin meer in had. Sinds hij door heeft dat dat allemaal niet werkt bij mij doet hij dat zelden nog. Ook al is hij 19, hij schrikt van de kleinste dingen. Zijn schrikkerige karakter komt denk ik vooral door beide rassen. Zodra er iets anders is op stal of als hij een dag niet gewerkt heeft dan vindt hij alles weer spannend en moet ik hem eerst altijd longeren. Anders let hij op alles behalve mij. Een tuiger heeft ook erg veel energie en zijn ook vaak wat drukker in het hoofd, een Arabisch Volbloed heeft dit natuurlijk ook heel erg”, vindt Amber.


L2-dressuur


“Toen Cico kwam had hij nog nooit een officiële wedstrijd gelopen. Nu zijn we in dik een jaar toch L2-startgerechtigd, maar dit gaat met Cico niet altijd gemakkelijk. We hebben vaak thuiswedstrijd en je zou denken dat je paard dan alles al heeft gezien en braaf is. Bij Cico werkt dit anders, omdat de thuisbasis er dan natuurlijk heel anders uit ziet en dat is super eng! Hij is op ander terrein veel braver, wat wel heel fijn is!”



Vervelend


“Als je van Cico wat meer vraagt, iets wat hij bijvoorbeeld moeilijk vindt of niet zo leuk vindt dan begint hij vervelend te worden. Dit is natuurlijk niet elke dag zo en ik kan vaak wel lachen om zijn grappige karakter.”


Vind je de kruising Arabisch Volbloed x Tuigpaard een aanrader?


“Ik raad deze kruising niet snel aan omdat mijn paard erg druk en schrikkerig is en een moeilijk postuur heeft. Toch is hij wel super grappig hoor, vooral als iemand de ketting op de stal vergeet dicht te doen en hij ontsnapt om even lekker te gaan eten ;)”




rijdenimage2
staand hoofdimage1