190712068_ABFweb
190712068_ABFweb

Vijf tips om je paard te koelen na oververhitting

Nieuws

Kun je je paard na het rijden nou wel of niet met koud water afspuiten? En is het verkeerd als je het overtollige water er niet met een trekker afzeemt? Vijf tips hoe je je (oververhitte) paard het beste kunt laten afkoelen na het rijden in warm weer.


1. Afzemen of niet?


Er zijn mensen die zeggen dat je paard het juist warmer krijgt als je het water op de vacht laat liggen na het afspuiten. Het water zou een thermolaagje vormen op de vacht, waardoor het paard zijn warmte niet kwijt zou kunnen. ‘Onzin’, zegt David Marlin, een Engelse expert in de temperatuurregeling van paarden. Het water neemt, als dat koeler is dan je paard, juist de hitte op van je paard. En daardoor koelt je paard juist af. Sterker nog, als je paard echt oververhit is, moet je het water er juist niet te snel afschrapen. Het water op de vacht helpt je paard juist sneller af te koelen.


2. Koud of lauw water?


Koud water is volgens de expert een must als een paard het extreem heet heeft. Je kunt dat in die situatie best een poosje over hem heen gooien. Dat het paard het juist warmer zou krijgen van koud water, doordat dat de bloedvaten vernauwt, is volgens hem ook een fabel. Hoe snel wil je dat je paard afkoelt? Dat is waar je naar moet kijken als je koud of lauw water gebruikt. Je paard koelt sneller als je hem afspuit met water van 10 graden Celcius dan wanneer het water 30 graden Celcius is.


3. Alleen warme plekken of het hele lijf?


Sommige mensen gebruiken ijs of water om het paard op bepaalde (extra warme) plekken te koelen. Marlin benadrukt dat het paard toch het beste afkoelt als je het over het hele lijf nat maakt.


4. Watertemperatuur om te drinken


Het is verstandig om ervoor te zorgen dat je paard voorafgaand van een inspanning op een warme dag genoeg drinkt. Laat hem erna ook nog drinken. Het maakt daarbij niet zoveel uit of het water koud is of lauwwarm. Wel heeft een paard de voorkeur voor water met een temperatuur tussen de 10 en 20 graden Celcius. Hij zal dan eerder (meer) drinken.


5. Water of ijs bij oververhitting?


Als je paard extreem oververhit is, zoals na een endurance kan gebeuren. Is het mogelijk om ijsblokjes aan het water toe te voegen om je paard zijn temperatuur snel omlaag te brengen. Er was onlangs in Frankrijk consternatie ontstaan nadat een combinatie droogijs ofwel gekoeld koolzuur gebruikte in combinatie met water. Het gebruik van droogijs wordt afgeraden, omdat er dan kans is op bevriezing van de huid of andere kwetsbare delen.