MarcoBoavista-1
MarcoBoavista-1 Marco Boavista

Beginnen met wedstrijden Working Equitation

Nieuws

Working Equitation, misschien ken je het al wel. Hoewel de sport steeds bekender wordt, zijn er nog maar weinig wedstrijden in Nederland. Waar begin je mee en hoe gaat een wedstrijd Working Equitation (WE) eraan toe? Trainer Marco Boavista en Nederlands kampioen WE Cleo van Gorkom vertellen er meer over.


Marco Boavista is trainer in Working Equitation. Hij komt oorspronkelijk uit Portugal en woont ongeveer 2 jaar in Nederland. In 2009 was hij nationaal kampioen in Portugal WE en probeert nu in Nederland combinaties verder te helpen en is zelf ook nog actief in de sport.


Een van zijn leerlingen is Cleo van Gorkom, die nu ongeveer twee jaar actief is in de Working Equitation. Voordat ze die overstap maakte reed ze succesvol in de lichte tour dressuur. Onlangs werd ze Nederlands kampioen WE met haar PRE ruin.


Niveaus Working Equitation


Cleo vertelt over de niveaus van Working Equitation: “WE bestaat uit 5 niveaus. Het laagste niveau is de introductieklasse. De proef bestaat uit overgangen in stap, draf en galop. Daarnaast worden enkele voltes gevraagd. De trail wordt in draf en stap afgelegd. Vanaf niveau 1 wordt in de dressuur een zijgang gevraagd en wordt de trail in galop gereden, maar het wisselen van galop mag via draf. Op de twee laagste niveaus wordt er maar 1 trail gereden, namelijk de stijltrail waarbij het parcours zo net mogelijk af gelegd moet worden. Vanaf niveau 2 wordt er tevens een speedtrail gereden, waarbij de snelheid telt. Ook worden in de trail vanaf dit niveau meer onderdelen gevraagd, zoals het rijden met een garrocha (stok) en het openen van een poort. De overgangen galop – stap zijn op dit niveau erg belangrijk. Vanaf niveau 3 worden vliegende galopwissels gevraagd. Niveau 4 is het hoogste niveau en daar wordt alles met 1 hand gereden, zowel de dressuurproef als de trails. Vanaf niveau 1 is het tevens mogelijk om mee te doen aan runderwerk, mits een combinatie in het bezit is van een certificaat.”


Voorbereiding


Marco vertelt over hoe je kunt beginnen met WE: “In ieder land is WE een tikkeltje anders. Elk land heeft zijn eigen regels omtrent de kleding, het harnachement etc. Wat wel hetzelfde is, is de manier om je paard voor te bereiden. Marco legt uit hoe hij dat aanpakt: “Het trainen van een WE paard ligt in de buurt van dressuur, maar is net anders. Onze paarden moeten nog flexibeler zijn en op ieder moment moeten kunnen stoppen en korte bochten draaien. Daarnaast is de concentratie dus een heel belangrijk punt, je paard moet enorm gefocust zijn.”


WE wedstrijden


In Nederland is WE een groeiende sport. Er zijn nog niet wekelijks wedstrijden te vinden. Op de website van Working Equitation Holland wordt de agenda bijgehouden. Hoewel er inmiddels een aantal vaste locaties zijn waar een paar keer per jaar wedstrijden gehouden worden, is er veel vraag naar meer locaties door het gehele land.


Cleo legt uit hoe een WE wedstrijd in elkaar steekt: “Iedere wedstrijd begint met een dressuur onderdeel. Deze proeven worden in een 20x40 baan gereden met muziek die je zelf uit kunt kiezen. Dit onderdeel verschilt niet veel van de bekende dressuurproeven. Daarna volgt een stijltrail, waarbij een parcours met obstakels zo goed mogelijk afgelegd moet worden. Er wordt veel gelet op harmonie en ontspanning. Per onderdeel wordt een cijfer gegeven, net als bij dressuur. Vervolgens wordt vanaf niveau 2 een speedtrail gereden, waarbij het om snelheid gaat. Het is van belang dat het parcours goed afgelegd wordt, omdat fouten strafseconden opleveren. Tijdens sommige wedstrijden bestaat de mogelijkheid om runderwerk te doen. Bij de Working Equitation Holland wordt dit in teamverband gedaan. Er bestaan ook clubs waarbij het een individueel onderdeel is. Bij dit onderdeel staat er een kudde koeien in de baan. Vervolgens hebben alle teamleden een zogenaamde ‘turn’ waarbij ze een van de koeien uit de kudde moeten halen. De overige teamleden helpen hierbij om een snelle tijd neer te zetten. Bij dit onderdeel wordt er door een jurylid op toegezien dat er niet teveel druk op de koeien gezet wordt zodat het welzijn niet in het geding komt.”


Elk paard kan WE


Cleo: “In principe kan je met ieder paard working equitation rijden, maar net als met alle disciplines zal niet elk paard er even goed in zijn. Veel mensen geven de voorkeur aan een kort en wendbaar paard, omdat dit bij de trails en het runderwerk een voordeel heeft. Toch zijn er inmiddels genoeg successen geboekt met andere rassen, waaronder KWPN’ers.”


Marco: “Voor WE zijn er twee kwaliteiten van het paard heel belangrijk. Het eerste wat een goed WE paard nodig heeft, is een goede stap en galop. Daarnaast is de natuurlijke balans en kadans van het paard belangrijk en het is handig wanneer het paard niet angstig aangelegd is. Dit samen, maakt een paard tot een succesvol WE paard.”


Cleo met Truhan - Ivonka Dopieralski

Bron: Bitmagazine.nl

MarcoBoavista
Cleo-truhan7338