Kanker opening
Kanker opening

Loop een ‘paard’ voor kanker

Nieuws

Net als bij mensen, komt kanker in verschillende vormen ook voor bij paarden. Helaas wordt kanker bij paarden soms pas relatief laat gediagnostiseerd, waardoor een succesvolle behandeling steeds moeilijker wordt. Omdat er nog onvoldoende over kanker bij dieren bekend is, willen onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht meer onderzoek doen. Daarom is de actie ‘Kilometer voor kilometer krijgen we kanker klein’ gestart op dierenroutes.nl waar sportieve dierenliefhebbers voor een kleine donatie een route kunnen aanmaken in de vorm van een (lieveling)dier of een bestaande route downloaden.

Kanker bij paarden

Paarden kunnen verschillende soorten kanker krijgen en de tumoren kunnen overal op het lichaam voorkomen. In eerste instantie ontstaan er gezwellen doordat cellen in het lichaam zich ongeremd delen en vermenigvuldigen, deze gezwellen worden tumoren genoemd. Tumoren kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn. Bij paarden zien we vooral veel huidtumoren, zoals sarcoïden, melanomen, en plaveiselcelcarninomen. Daarnaast komt bij paarden helaas ook lymfoma voor, een kwaadaardige tumor die uitgaat van de inwendige organen.

Late diagnose

Helaas wordt kanker bij paarden soms pas relatief laat gediagnostiseerd, waardoor een succesvolle behandeling steeds moeilijker wordt. Het is dan ook erg belangrijk dat paardeneigenaren hun paarden goed in de gaten houden. Een gezwel dat blijft groeien of een wondje dat maar niet wil genezen, kunnen tekenen zijn van kanker. 

Symptomen 

Een paard met kanker kan vermoeid en lusteloos ogen, kan ook stijf of zelf kreupel gaan lopen. Omdat een tumor veel energie vergt van het lichaam, kunnen paarden vermageren of spiermassa verliezen. Het is dan ook belangrijk dat een paardeneigenaar bij twijfel contact opneemt met de dierenarts. Hoe eerder kanker onderkend wordt, hoe sneller een passende behandeling ingezet kan worden. Alsnog kennen kwaadaardige tumoren nog veel te vaak een fatale afloop. De behandelingsmogelijkheden zijn op dit moment nog relatief beperkt.

Meer over kanker in Bit

In Bit, het magazine van 15 december, lees je de verhalen van drie Bit-lezers waarvan het paard kanker kreeg. Hoe ervaarden zij dat? En op ons Membership platform vind je vanaf 15 december een informatieve video waarin alles uitgelegd wordt over dit onderwerp.

KNHS-directeur rent een ‘paard’

Op vrijdag 4 december rent Theo Fledderus, KNHS-directeur, een route van 15 kilometer in de vorm van een paard over de Posbank in Rheden. “Kanker is bij paarden een relatief onbekende ziekte maar de gevolgen van te laat ontdekte kanker kunnen fataal voor je paard zijn. Juist daarom loop ik graag een route in paardvorm om aandacht voor deze ziekte en de behandeling er van te vragen. Immers, wat is er mooier voor mens en dier dan gezond bewegen? Ik hoop dan ook dat heel veel paardenliefhebbers in Nederland mij hierin gaan steunen”, aldus Theo. Wil jij Theo steunen en een donatie doen? Je kunt doneren via zijn campagnepagina. Elke donatie, hoe klein ook, is hartstikke welkom.

Doneer

Wil jij de route in de vorm van een paard nou ook graag rennen of wandelen? Dat kan via dierenroutes.nl. Hier kun je bijvoorbeeld ook de route van Theo downloaden en vind je vele andere wandel, hardloop of fietsroutes in de vorm van een dier.

Doe jij mee en loop je een ‘paard’? Tag ons dan op Instagram!

Bronnen: KNHS, Universiteit Utrecht


WhatsApp Image 2020-12-01 at 11.17.27
WhatsApp Image 2020-12-01 at 11.11.17
WhatsApp Image 2020-12-01 at 11.12.09
WhatsApp Image 2020-12-01 at 11.16.25